20. Nemzetközi Gastroblues Fesztivál

Jegyár: 
6.900 Ft (napijegy), 16.900 Ft (bérlet, 2 db ajándék DVD-vel)
Időpont: 
2012. július 2. 0:00 - hétfő - 2012. július 8. 0:00 - vasárnap

Az ünnepek, kiváltképpen a kerek évfordulókhoz köthetők különös jelentőséggel bírnak a szépre, jóra fogékony emberek életében. A mindennapok monotóniáját, a dolgos hétköznapok fáradalmait ki-ki a maga módján piheni ki, erőt gyűjtve a következő időszakra. Az idén huszadik alkalommal megrendezésre kerülő paksi Gastroblues Fesztivál  az eddigi hagyo-mányokhoz híven  komplex kikapcsolódást nyújt.

Az 1993-ban indult sorozat hazánkban elsőként „házasította” a minőségi zenét és a kulináris élvezeteket együttes rendezvényen. A gasztronómiai bemutatók és a főzőversenyek mellett, megrendezzük a Borbarátok Találkozóját is.

Zene
A jubileumi évben három világsztár - a Yes billentyűse, Rick Wakeman & The English Rock Ensemble, a Deep Purple együttesben is megfordult Glenn Hughes és a Uriah Heep alapító Ken Hensley & Live Fire  neve fémjelzi a rendezvényt. Mellettük az olasz Red Wine Serenaders akusztikus formáció, valamint néhány éves szünet után a Johhny „the Pirates” Spence & Doctor's Order együttes révén ismét vendégül látunk finn zenekart. És ha már az északiakról esett szó, érkezik zenekar Svédországból (The Roulettes) valamint megemlíthetjük, hogy a finn Puistoblues testvérfesztivál szervezői is nagy számban jönnek Paksra a jubileum alkalmából. A Kepes Róbert emlékkoncertre Szűcs Gábor és Katona Tamás is hazalátogat.

Templomi koncertek
Az eltelt időben a fesztivál egyik jelentős eseményévé nőtte ki magát a meghitt hangulatú „unplugged” koncert a Makovecz Imre által tervezett gyönyörű paksi Szentlélek templomban. A hagyományossá lett szombat délelőtti rövid koncerteken az elmúlt években fellépett Chris Farlowe, Ken Hensley, Ray Phillips, a Yardbirds, Keresztes Ildikó, Kormorán, Ismerős Arcok és sokan mások. A közönség mellett a fellépő művészekre is nagy hatást gyakorol a megszentelt helyszín. Egy ilyen, gyakorlatilag már történelmi múltra visszatekintő fesztivál névsorának áttekintésekor felbukkannak olyan nevek, akik már nincsenek közöttünk. Az idén itt, a Szentlélek Templomban emlékezünk meg róluk és Gastroblues Rekviem címmel értük szól a dal. A jubileumi fesztivál alkalmával vasárnap délelőtt is lesz templomi koncert ahol Rick Wakeman ad akusztikus zongora koncertet Steinway zongorán.

Klubkoncertek
Július 2-9. (hétfőtől-hétfőig) a Gastroblues Klubban koncertek és Jam Session örömzenélések.

Ingyenes szabadtéri koncertek
Július 8-án az ESZI Parkban.

Gasztronómia, vendéglátás
Bajai halászléfőző-, Békéscsabai kolbász-, Abonyi gulyás-, Szekszárdi grill-Kommandók.

Bemutatók
Kecske és tehén sajt, Szarvasgombás ételkészítmények, Pácolt-érlelt sonka, Házi rétes, Kézműves csokoládé és bonbon, Kisüsti pálinka, Soproni sörkülönlegességek, Dél-Dunántúli régió ízei.

A főzőverseny kategóriái: 1. Borral készült ételek, 2. Borkorcsolyák, 3. Halászlé, 4. Egyéb ételek – ezen kívül díjazzák a legszebb főzőhelyet és közönségdíj is kiadásra kerül.
A jótékony célú főzőversenyt  amely a szabadtéri koncertekkel együtt ingyenesen látogatható  hagyományosan a fesztivál utolsó napján rendezzük több kategóriában. A gyűjtést Paks testvérvárosának, a kárpátaljai Visk község magyar óvodájának létrehozására szánják a szervezők. Regisztrált magyar (talán világ?) bajnokok vagyunk az egy időben egy helyszínen készült 149 fajta boros étellel. Az egész ország tudja azt is, hogy a legjobb halászlé Pakson készül.

Borbarát Találkozó
A gasztronómiai bemutatók és a főzőversenyek mellett, a 6. fesztiváltól minden évben megrendezzük a Borbarátok Találkozóját is. Minden eddiginél több borászatnak, pincészetnek adunk lehetőséget arra, hogy bemutathassák boraikat. A hosszú évek során nem csupán borbarát, hanem egyfajta borász találkozóvá is bővült rendezvényünk, ahol a zene élvezete mellett szakmai kérdésekről is értekezhetnek a résztvevők. Az idei évben törekszünk arra, hogy valamennyi népszerű borászt meghívjuk, aki a Gastroblues Fesztiválon letette névjegyét és komoly magyar, illetve nemzetközi sikereket értek el. E rendezvény kapcsán nem csak az előbb említett Magyarországon már jól ismert pincékre gondolunk, hanem a Paks környéki  borászatokra is, akik folyamatosan, évek óta komoly energiát fektetnek a kiváló minőség elérése érdekében. Természetesen az idei évben sem feledkezünk meg a határon túli magyar borászokról sem. Házigazdák: Légli Ottó, Takler Ferenc, Tiffán Zsolt.