Különleges éjszakai programmal, egyedi zenei élménnyel ünnepeljük az Európai Unióhoz való csatlakozásunk 20. évfordulóját

Ősbemutató a Jazzfest Budapesten: Ludus Europae.

2024. május 1-jén ünnepeljük, hogy országunk az Európai Unióhoz csatlakozott húsz évvel ezelőtt. Ebből az alkalomból egészen különleges és megismételhetetlen éjszakai programra kerül a Merlin Színházban a Jazzfest Budapesten. Oláh Krisztián zeneszerző, jazz-zongoraművész erre az alkalomra komponálta új szerzeményét, amely az európaiságról szól és az ősbemutatón 27 művész adja elő a színpadon, éppen annyian, ahány ország az Európai Uniót alkotja. Kolonits Klára és a Sturcz Quartet előadásában elhangzik az Örömóda, hallhatjuk Snétberger Ferencet és a nemzetközi SUB.LAB.PRO formációját. A Merlin Színház-béli ünnepi éjszakai koncertet megelőzően a Városháza Parkban ingyenes koncertekre kerül sor.

A Jazzfest Budapest szervezői és kurátorai felkérték Oláh Krisztián Junior Prima Díjas jazz-zongoraművészt, zeneszerzőt, hogy alkosson meg egy különleges művet a csatlakozásunk ünnepére, amely szimbolizálja a helyünket Európában.

„Oláh Krisztián mert nagyot álmodni és egy egészen nagyszabású projektet komponált. A 27 tagországra reflektálva 27 szereplő vesz részt az előadásban, klasszikus- és jazz-zenészek egyaránt. Olyan minőségű zenei élményben lehet része annak, aki eljön erre az eseményre, amely mondhatom, hogy világszenzáció lesz.” (Kleb Attila a Jazzfest Budapest alapító-művészeti vezetője)

„Egy olyan darabot álmodtam meg, melyben klasszikus zenészek és jazz-zenészek együtt játszanak, összesen éppen annyian leszünk - 27-en - a színpadon, amennyi állama az Európai Uniónak van. Azt gondolom, hogy nincs ennél inspirálóbb feladat, mint hogy egy olyan darabot komponáljak meg, amely az európaiságról szól.” (Oláh Krisztián zeneszerző, jazz-zongoraművész)

További információk és jegyek itt.

Merlin Színház, 2024.04.30. kedd (23.30 óra)

A műsor:

SUB.LAB.PRO The Ensemble

Tíz csatlakozó ország, tíz táncos.

Producer: SeeThrough & SUB.LAB Event Productions

Koncepció és koreográfia: Jenna Jalonen (FIN) és Egyed Bea

Snétberger Ferenc (gitár)

Örömóda, előadja: Kolonits Klára, Sturcz Quartet

Ludus Europae – ősbemutató.

Oláh Krisztián az Európai Unióhoz csatlakozásunk 20. évfordulójára komponált zeneműve.

Előadják: Harcsa Veronika, Oláh Krisztián, Borbély Mihály, Mácsai Pál, Anasztazia Razvaljajeva, Sturcz Quartet, Subicz Gábor, Szűcs Péter, Mester Dániel, ifj. Oláh Kálmán, Orbán György, Serei Dániel, Magyar Péter, Kristófi Bence, Kórus

A koncert pontosan kezdődik, a késve érkezőket sajnos nem tudjuk beengedni!

18 helyszínen szólal meg a jazz április 27. és május 15. között Budapesten számos helyszín, művész és kulturális intézet összefogásában. 20 ország több, mint 200 művésze lép fel a fesztivál közel 90 koncertjén. A harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Jazzfest Budapest nemzetközi rangú sorozatot hoz létre a fővárosban évről-évre. Számos koncerten zenélnek együtt a külföldi és a hazai muzsikusok, színpadra lépnek ünnepelt világsztárok és különösen tehetséges, de még kevéssé ismert fiatalok is. Az idei fesztiválprogram az európai jazzt helyezi a középpontba részben az EU-hoz való csatlakozás 20. évfordulója alkalmából, amelyre Oláh Krisztián Junior Prima Díjas művész új művet komponált. A Ludus Europae a fesztiválon hangzik el először 27 művész közreműködésével.

A fesztivál a Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozatának része, programja a művész-kurátorok javaslatai alapján áll össze. A fesztivál kurátorai ismert hazai művészek, akik a nemzetközi jazzéletben is otthonosan mozognak: Lukács Miklós Liszt és Erkel-díjas cimbalomművész, Borbély Mihály Kossuth- és Liszt díjas fúvós művész, Oláh Krisztián Junior Prima Díjas zongoraművész-zeneszerző és Mogyoró Kornél, többszörösen az év legjobb ütőhangszeres művészének választott jazz-zenész.

Wayne Shorter a legendás jazz-szaxofonos így magyarázta a jazz lényegét: „A felhők csak egyszer lebegnek ugyanabban a mintázatban.”  Kevésbé költőien azt is mondhatta volna, hogy a jazz-zene egy estéről estére, a színpadon megszülető csoda!

„A JazzFest Budapestet 2022-ben azzal a céllal hoztuk létre, hogy ebben a városban is számos színpadon megszülessen ez a csoda, végre legyen Budapestnek is egy igazi, nemzetközi rangú jazzfesztiválja. Hiszünk ugyanis a valódi értékekben, az értékteremtésben. (Kleb Attila alapító-igazgató)

Április 30. Nemzetközi Jazznap a Jazzfest Budapesten

17:00 – Városháza Park

    Kjetil Mulelid Trio (N)

18:30 – Városháza Park

   Nikol Bóková Quartet (CZ)

20:00 – Városháza Park

   Nemzetközi Jazznap Gálakoncert| A fesztivál kurátorai és barátaik

20:00 – iF Cafe Jazz Club

   Hárs Róza & Horváth Szabolcs

20:30 – Lumen

   Less is More A.K.A. Limba

23:30 – Merlin Színház

   Ősbemutató: Ludus Europae