Itt a Friss Hús magyar programja!

A Friss Hús szervezői közzétették a rövidfilmfesztivál magyar versenyprogramját.

A 38 film között jól ismert, nemzetközi fesztiválokon is díjazott alkotók és most bemutatkozó filmesek munkáit, élőszereplős filmeket és animációkat is látni lehet majd.

Hajduk Károly strandol, Pogány Judit és Nagy Mari egy macska kegyeiért küzd, Dióssi Gábor teniszezik, Nyertes Zsuzsa kés alá fekszik, Kálid Artúr és Nagy Zsolt pedig apaszerepben jelenik meg a Friss Húson (A sápadt férfi utolsó kísérlete a napozásra; Cicaharc; Spread My Fuzz and Fly Away; Diamond Beauty, Metronóm; Az utca másik vége). A fesztiválon fókuszba kerülő Friss Csillagok, https://www.frisshusbudapest.com/hirek/a-friss-hus-bemutatja-az-idei-friss-csillagokat.html Gellért Dorottya és Ionescu Raul több filmben is szerepelnek (Vakáció, Apám fia, Talált tárgyak, Kamra). Visszatér a Cannes-t is megjárt Tóth Luca (Vegan Mayo) és Beleznai Márk (Felfáztam), a Berlinalén a legjobb mellékszereplő alakításáért Ezüst Medvével díjazott Kizlinger Lilla pedig ezúttal rendezőként is jelentkezik (A Naprendszer közepe). Lesznek nemzetközi fesztiválra beválogatott animációk (Meditáció alkonyatkor, Cipők és paták, Apád), valamint izgalmas műfaji kísérletek: a body horror elemekkel dolgozó Marcang, Dér Zsolt és Pásztor Dániel főszereplésével, illetve a népmesei motívumokat használó eastern, Az utolsó lélek az ördögé.

Az idei Friss Húson több angol nyelvű magyar rövidfilm is bemutatkozik, köztük a Pun Intended, sok más kiváló színész mellett Mészáros Máté és Jakab Juli szereplésével, illetve a Love, Cherish, Obey, amelyet az University of Southern Californián tanult magyar filmrendező, Rácz Frigyes rendezett. A Friss Hús történetének legfiatalabb rendezője, Pető Luca 18 évesen hozza el Loom című filmjét a fesztiválra. A 2023-as Budapest Debut Film Forumon fődíjat nyert Korom Anna Diamond Beautyja rövidfilmverzióban lesz látható, Nyertes Zsuzsa főszereplésével. Egy százéves filmterv is megelevenedik a vásznon: Ulrich Gábor egy 1923-ban felvázolt, megvalósítatlanul maradt animációs film parafrázisát készítette el a megmaradt vázlatok és Orosz Márton kutatása alapján (Rekonstrukt). A filmek teljes listája a közlemény végén található.

A Friss Hús fesztivált először 2013 tavaszán rendezték meg. Azóta a legnagyobb magyar rövidfilmfesztivállá nőtte ki magát. Friss, értékes és fontos alkotásokat és egyéni hangú, kreatív fiatal filmeseket összegyűjtő eseménnyé vált, amelyen a nagyközönség és a szakma is mozivásznon nézheti meg az új magyar rövidfilmeket, köztük a nemzetközi fesztiválokon is sikerrel szereplő munkákat. A filmvetítések mellett szakmai programok, workshopok, kerekasztal-beszélgetések, koncertek és sok más esemény is várja a fesztiválozókat. Az egy héten át tartó fesztivál közönsége évről évre nő, a tavalyi szemlére már több mint tízezer néző váltott jegyet.

A filmrajongók 38 magyar alkotást nézhetnek meg a Puskin moziban május 30. és június 5. között. A Friss Hús Budapest mellékszekcióinak és nemzetközi versenyének programját később jelentik be. A versenyprogramok győzteseit a fesztivál utolsó napján, június 5-én hirdetik ki.

A 2024-es Friss Hús Budapest magyar versenyprogramjának filmjei:

Beleznai Márk: Felfáztam     

Chilton Flóra: Nefelejcs        

Csókás Nándor: A sápadt férfi utolsó kísérlete a napozásra

Ducki Tomek: Disc+Dog (animáció)

Erdélyi Judit: Meditáció alkonyatkor (animáció)

Farkas Ágnes Anna: Füstös, de nem rossz   

Füzes Dániel: Az utolsó lélek az ördögé      

Heim Vilmos: Apám fia        

Hlavay Bence: Megenném ha bírnám (animáció)

Horváth Nóra: Narancs         

Kálmán Nagy: Az utca másik vége  

Kisházy Eszter: Hajnal          

Kizlinger Lilla: A Naprendszer közepe        

Komáromy Bese: Marcang   

Korom Anna: Diamond Beauty        

Kühnel Szabó Anita: Apád (animáció)

Lakatos Tamás: Vakáció       

Lantos Júlia: Oliver, az óriás (animáció)

Lehr Juhász Péter: Metronóm           

Mazzag Izabella: Spread My Fuzz and Fly Away   

Nagy Dániel: a²         

Perecz Sára: Kamra   

Pető Luca: Loom       

Rácz Frigyes: Love, Cherish, Obey  

Roszik Fruzsina Zsuzsanna: Tavasz 

Saufert Ákos: 60 óra 

Sólyom Kristóf: Talált tárgyak         

Sós Bálint Dániel: Krémes    

Török Marcell: Harmadnap  

Tóth Luca: Vegan Mayo (animáció) (lásd fotó)

Traub Viktória: Cipők és paták (animáció)

Tudisco Júlia: A madár gyermekei (animáció)

Turits, Jack: Pun Intended    

Tyekvicska Virág: Kincs      

Ulrich Gábor: Rekonstrukt (animáció)

Urbán Zsanett: Semmi          

Varga Anna Boglárka: Miután kihánytad a vattacukrot      

Varga Gábor: Cicaharc

A Friss Hús weboldala, és  Facebook-oldal.