Nemzetközi kiválóságok érkeznek a II. Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválra a Belvárosi Főplébánia-templomba

Másodszor rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Orgonafesztivált a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban, Liszt Ferenc kedvenc templomában.

A fesztivál művészeti vezetője, Mészáros Zsolt Máté Junior Prima Díjas orgonaművész és Liszt-kutató az orgonazene kiváló nemzetközi képviselőit hívta meg az eseménysorozatra, akik május 5. és június 30. között adnak koncertet a csodálatos történelmi templomtérben. A fesztivál valamennyi koncertje ingyen látogatható. Az eseménysorozat partnerei az Lengyel Intézet és az Olasz Kultúrintézet.

2024-ben Lengyelországgal kettős közös évfordulót ünneplünk: 800 éve született Árpád-házi Szent Kinga, Lengyelország és Litvánia védőszentje és 650 éve született Szent Hedvig, I. Lajos magyar király lánya, később Lengyelország királynője. A Budapest-Belvárosi Főplébánia-templomban széleskörű nemzetközi együttműködés keretében emlékeznek meg a jeles évfordulóról. Ehhez kapcsolódóan két jelentős lengyel művész, Paweł Wróbel és Roman Perucki, valamint két magyar orgonaművész, Pálúr János és a fesztivál alapító művészeti vezetője, Mészáros Zsolt Máté ad hangversenyt az idei Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválon, valamint különleges vendégként érkezik Silvio Celeghin Olaszországból.

„Különleges programokra számíthatnak az idei évben is a Budapesti Nemzetközi Orgonafesztivál eseményeire látogatók, hiszen minden közreműködő orgonaművészt arra kértem, hogy olyan műsort állítson össze, amelyen keresztül betekinthetünk saját nemzeti zenekultúrájuk világába és legalább egy olyan művet válasszanak emellett, amely megmutatja a közös értékeinket. Rendkívül színes lesz az idei program, sok-sok különlegességet elsőként hallhat a magyar közönség, a hangversenyek egyúttal arra is rámutattak majd, hogy mit adtak a magyar művészek a nagyvilágnak. A kultúrán keresztül hidakat és barátságokat építhetünk egymással, amely úgy gondolom, kiemelten fontos a mostani időkben.” – vallja a művészeti vezető.

A művészek:

Silvio Celeghin (IT) orgona-, zongora- és csembalóművész.

Paweł Wróbel (PL) orgonaművész, kutató és pedagógus.

Roman Perucki (PL) a Gdanski Oliwa Székesegyház orgonaművésze, Gdanski Zeneakadémia kinevezett orgonaprofesszora.

Pálúr János a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgona- és improvizációtanára, a Fasori református templom orgonistája.

Mészáros Zsolt Máté Junior Prima Díjas orgonaművész és Liszt-kutató a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom zenei igazgatója.

2024. május 5-június 30.

II. Budapesti Nemzetközi Orgonafesztivál

Belvárosi Főplébánia-templom

A fesztivál programja:

2024. május 5. (vasárnap) 19:30 ‒ Paweł Wróbel (PL)

2024. május 8. (szerda) 19:30 ‒ Pálúr János (HU)

2024. május 12. (vasárnap) 19:30 ‒ Silvio Celeghin (IT)

2024. június 23. (vasárnap) 19:30 ‒ Roman Perucki (orgona) és Maria Perucka (hegedű) (PL)

2024. június 30. (vasárnap) 19:30 ‒ Mészáros Zsolt Máté (HU)

További információ itt.