Feltörekvő kortárs szerzőket ünnepeltek a magyar költészet napján

Kiderült a Starbucks Kávéköltők pályázatának nyertese.

A Starbucks Magyarország hatodik versíró pályázatának döntőjét ismét a magyar költészet napján tartották, április 11-én. A 2024-es Starbucks Kávéköltők pályázatra beküldött lírai művek a „Generációk egymás közt” témáját dolgozták fel. A költemények közül a szakmai zsűri tagjai, Pion István, Seres Lili Hanna és Csalár Bence választották ki azt az öt döntőst, akik szélesebb közönség előtt is előadhatták alkotásaikat a The Workshopban megrendezett rendezvényen. Az idei versenyt Ősi Anna nyerte, aki a szakmai elismerésen és az értékes ajándékcsomagon túl, részt vehet a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) 2024-es irodalmi nyári táborában is.

A Magyarországon az AmRest által üzemeltetett Starbucks idén hatodik alkalommal írta ki Kávéköltők verspályázatát, amelynek célja a kávéházi kultúra és az irodalom kapcsolatának erősítése, továbbá a különböző - X, Y, Z és Alfa – generációk közti kapcsolódás újraértelmezése volt.

A beérkezett pályaműveket a szakmai zsűri értékelte, amelynek tagjai idén is Pion István magyar költő, slammer, újságíró és szerkesztő, Seres Lili Hanna költő, az ELTE BTK doktori hallgatója, a Fiatal Írók Szövetségének tagja, valamint Csalár Bence nemzetközileg is elismert divatújságíró és kreatív szakember voltak. A díjátadó rendezvényt második alkalommal tartották a The Workshopban, ahol egy kerekasztal-beszélgetés során bemutatkoztak a döntős pályamunkák szerzői, a szakmai zsűri pedig megosztotta gondolatait a pályázat értékelésével kapcsolatban. Az öt döntős közül az ide versenyt Ősi Anna nyerte, Fénylő hegek című versével, amely a Starbucks Facebook oldalán olvasható.

A költészeti pályázat idei témája a „Generációk egymás közt” volt, amellyel egy aktuális és gyakorlatilag mindenkit érintő társadalmi ügyre, az eltérő gondolkodású generációk kapcsolatára kívánta felhívni a figyelmet a kávézólánc. Nevezni a témában, magyar nyelven írt, nyomtatásban még meg nem jelent, illetve nyilvánosság számára más formában közzé vagy hozzáférhetővé nem tett, maximum 4000 karakter hosszúságú lírai alkotással lehetett. Minden döntőbe jutott pályázó Starbucks ajándékcsomagot és a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) ajánlásával összeállított értékes könyvcsomagot nyert, a kiírás győztese továbbá a FISZ 2024-es irodalmi nyári irodalmi táborán is részt vehet.

(a fotón a döntősök, jobbról a második Ősi Anna)