19. Budavári Borfesztivál

Jegyár: 
Napi jegy: 2300 Ft, 5 napos jegy: 6300Ft (tartalmaz egy kóstolópoharat)
Időpont: 
2010. szeptember 8. 0:00 - szerda - 2010. szeptember 26. 0:00 - vasárnap

A nagykorúvá vált a Budavári Borfesztivál, Közép-Európa egyik legrangosabb, legnépszerűbb szakmai rendezvénye, művészeti fesztiválja, ahol a számtalan eseményt az emberiség leginkább kultikus terméke, a bor fogja össze.

Borfesztivál – Borkiállítás és Vásár - Budai Vár teraszain
Szeptember 8-12.
Borból, dalból, muzsikából, ízletes étkekből, kellemes találkozásokból bőséges lesz a kínálat a Budavári Borfesztiválon.
Több mint 200 borászat, 15 ország borai, közel 60 színvonalas, szórakoztató, kulturális produkció. Öt napon át tart a Borkiállítás és Vásár (Borfesztivál), ahol Magyarország borászainak színe-java kínálja legszebb borait. A hazai nedűk mellett neves borkereskedők és a vendégrégió jóvoltából számos külföldi bor is bemutatásra kerül. A borkínálatban ott lesznek a hazai és a rangos nemzetközi versenyeken érmeket, díjakat nyert borok, valamint készítőik, akik szívesen válaszolnak az érdeklődők kérdéseire.
A jó borokat jó ételek kísérik: rengeteg ínyenc falat várja a vendégeket, grill- és bográcsételek, balatoni pisztráng, fogas, kemencében sült finomságok, birkagulyás, nagyétkűeket embörös rétes, töki pompos, az édesszájúakat ropogós rétesek, kürtőskalács, szilvalekváros prósza, valamint pogácsák, kürtöskalács, juh-, kecske-, tehénsajtok, és a Katona-kantin (Falatbár).
Az idei díszvendég a Kárpát-medence magyar borászata.

Színpadi programok
Kóstoló a zenei programokból: nyitóbuli a Hooligens-szel, jazznap a Hot Jazz Banddel, Benkó Dixieland Banddel, Jazzsteps-szel. A szívet melengető muzsikáról a Ghymes, a Csík zenekar, az Etnofon gondoskodik. A már megszokott népzenei és néptáncgála sem maradhat el. A Borfesztivál záróakkordjaként a cigányzene virtuózai kápráztatják el a közönséget.

Szüreti felvonulás
Szeptember 11.

Idén is mintegy 800 főt megmozgató szüreti felvonulás pezsdíti fel a várkerület életét. A menetet a vendégrégió hagyományőrzői, a magyarországi borvidékek elöljárói, borrendjei, borbarát egyesületei, valamint a borrégiókat képviselő néptánc együttesek tagjai alkotják. A felvonulás a Szentháromság térről indul a Fesztiválszínpadhoz.

Gálakoncert - Művészetek Palotája
Szeptember 16.
A gálakoncert idén a magyar nemzeti romantika legendás nagyjai előtt tiszteleg. Hallgassuk csodás muzsikájukat, és emlékezzünk rájuk: Erkel, Dohnányi, Liszt és Kodály.
Közreműködik Jandó Jenő, Héja Domonkos, és az Óbudai Danubia Zenekar.

(F)elszállott a páva
Múltidéző képek a 70-es évek hagyományőrző Magyarországáról
Szalay Zoltán fotókiállítása - Magyar Nemzeti Galéria
Szeptember 8-26.

Egy-egy tájegység, népcsoport hagyományait, tárgyi kultúráját, szokásait ismerhetjük meg a kiállításon bemutatásra kerülő fotográfiák segítségével, amelyek már a hetvenes évek végén is eltűnő világot örökítettek meg. Szalay Zoltán fotóriporter másfél éven át – a Röpülj páva országos televíziós vetélkedő forgatócsoportjának tagjaként – járta az országot és készítette el azt a több ezer színes felvételből álló népművészeti gyűjteményét, amely ma már kortörténeti és megismételhetetlen dokumentum.

Jótékonysági borárverés
Az elmúlt évben három millió forint gyűlt össze a Borárverésen, amelyet a Máltai Szeretetszolgálat fordít nemes célokra. A vacsorával egybekötött jótékonysági borárverésen a fogások között a felajánlott tételek termelőitől kóstolhatnak borokat a licitálók, érdeklődők.

A Borkiállítás és Vásárra megváltott karszalag egyszeri ingyenes belépést biztosít a szeptember 8-12. között megrendezésre kerülő Budapesti Nemzetközi Vásárra.

Honlap: www.aborfesztival.hu