Budai Zsanett és Tonté Barbara: Romani Gastro

Szakácskönyv bemutató az Élesztőházban.

A Libri Kiadó gondozásában megjelent Romani Gastro című, csodálatos szépségű szakácskönyvet Kalas Györgyi mutatta be a Tűzoltó utcai Élesztő Cask Ale Bar-jában.

Az est során fellépett az Oláh Dezső Trio és különleges kóstolókkal várta a meghívottakat Zsanett és Barbara. A pódiumbeszélgetés után a könyvben megtalálható, és most Barbara és Zsanett által készített töltött káposztával is megvendégeltek.

A kötetről:
„Szeretünk enni, etetni. Szeretjük a bennünk rejlő kreativitást és alkotóvágyat a főzésben kiteljesíteni. Főzünk a családunknak, főzünk a barátainknak, étellel békítjük meg a másikat, és ha valami jó történik, az tökéletes alkalom arra, hogy együnk valamit.
Az elsődleges célunk, hogy megismertessük és újraértelmezzük a cigány konyhát. Mint minden nemzet konyhájának, úgy a roma gasztronómiának is folyamatosan reagálnia kell az újonnan jött igényekre. Egyszerre éljük meg a cigány és a magyar tradíciót úgy, hogy közben próbálunk az otthonról hozott értékekből a lehető legtöbbet megtartani. A hagyományos ételeken túl ugyanakkor azt is megmutatjuk, hogyan lehet ezeket a fogásokat egészségesebb és fenntarthatóbb módon elkészíteni.
Hiszünk abban, hogy az étel összetartó erővel bír: összetartja a közösséget, közelebb hozza az idegeneket és képes hidat teremteni a kultúrák között. Hiszünk abban, hogy azzal, hogy rávilágítunk a hasonlóságokra, képesek vagyunk utat nyitni egy befogadóbb társadalom felé.”
Bara és Zsani