Bran Szt. Patrik napi koncert és táncház

A Bran együttes koncertjével és táncházával az írek nemzeti ünnepét, Szent Patrik napját köszönti március 16-án a Fonóban.

A koncertműsorban a középkori ír hangulatot idéző dallamok mellett lendületes táncos számok és vidám kocsmai énekek szólalnak meg. A Bran koncertjeinek különlegessége, hogy a számok kapcsán elmondott történetekben megelevenedik Írország kultúrája és mesevilága - most elsősorban Szent Patrik legendáit ismerhetjük meg. A koncertet természetesen ír táncház követi, amibe mindenki bekapcsolódhat. A koncertről bővebben a Fonó weboldalán.

A Fonó megnyitása óta visszatérő vendég a Bran (lásd fotó) a házban, így hagyomány a Szent Patrik nap megünneplése is. Az írek ünnepét a zenekar a hagyományos módon, bensőségesebben ünnepli. Elmerülhetünk az ír történelemben, kultúrában és a csodálatos zenékben. A koncertet követő táncházban pedig bárki kipróbálhatja, vagy a tapasztaltabbak gyakorolhatják, az ír tánclépéseket a zenekar magával ragadó muzsikájára.

„Szent Patrik az 5. században térítette Írországot, de egész hosszan csak egy volt a sok szent között, valójában a 12. században lett ő a legfőbb ír szent, amikor megreformálták az ír katolikus egyházat és az O’Neil család befolyásával a jelenleg Észak-Írországban fekvő Armagh lett Írország egyházi központja.

Az íreknél eredetileg a vallásos gondolat dominált a Szent Patrik nap megünneplésekor. Ez a’90-es évek elején változott meg, amikor én éppen kint tanultam Írországban. Ekkor a korábbi csöndesebb vallási ünnep helyett már az írországi írek is amerikai mintára nagy felvonulással, a katonai parádé és a körmenet egyvelegével köszöntötték ezt a napot. Az amerikai írek egyébként azért vették fel ezt a szokást, mert szeretették volna megmutatni a helyi közösségben, hogy katolikusként mennyire erősek, dominánsak. Azóta a Szent Patrik nap Írországban is egy nagy fesztivál lett, ami mögött ott állnak a nagy italgyártó cégek, hiszen a kocsmában ér véget a nap.

Mi megpróbáljuk egy kicsit olyan szellemben kezdeni az estét, ahogy az írek eredetileg megélték ezt az ünnepet, majd a táncházban mindenki kiengedheti a gőzt. Szent Patriknak nagyon izgalmas legendái vannak, a zenék között elmeséljük majd a koncerten is, hogyan űzte ki a kígyókat és tisztította meg a sört!...nem is csoda hogy ennyire tisztelik az írek! A koncertet nálunk mindig táncház követi, ott is mi muzsikálunk majd a talpak alá.” (Kovács Gáborján zenekarvezető)

Bran Szt. Patrik napi koncert és táncház

Fonó, 2024. március 16. szombat 20.00

A koncerten játszanak:

   Kovács Gáborján – ének, mese, koncertina

   Császár Róbert – gitár

   Nagy Kati – furulya

   Móser Tamás – mandolin

   Kis Sándor – bodhrán (ír kézidob)

   Szolár Péter – furulya

A koncertről bővebben és jegyek itt:

A koncert a Felhangolva! program keretében, a MOL-Új Európa Alapítvány támogatásával valósul meg.