Új helyszínen, újragondolva a nagy sikerű folkshow

Taven Baxtale! - Legyetek szerencsések!

                 “Két kezem formálja, a lábam járja, szívem muzsikája!“

                 Magyar cigány mesterségek, virtuóz táncok, életérzések...

2024. március 12. kedd 19 óra

Várkert Bazár - 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2-6.

Magyarország legfiatalabb hivatásos táncegyüttese, a Fitos Dezső Társulat a hatalmas érdeklődésre való tekintettel egy nagyobb helyszíntől kapott meghívást Taven Baxtale! - Legyetek szerencsések! című összművészeti előadásával. A bábművészet, a cirkuszművészet, a kivételes zenei anyag ötvöződése egyedülálló és különleges összhatás a nézők lelkéig hatol.

A táncszínházi előadás a lehető legkomplexebben mutatja be a cigány néphez kapcsolódó mesterségeket. Ahogy a mesterségek is igen változatosak, úgy az előadás is törekszik a formai és művészi sokszínűségre. Mindehhez a Kárpát-medence magyar nyelvterületének változatos cigány táncait zenei és énekes anyagát használja eszközéül, kitekintéssel a nyugat- és kelet- és észak-európai cigány kultúrára. Megjelenik a kovács-, és drótos mesterség, a teknős cigányok, a sár munkával foglalkozó cigányok, valamint a mutatványosok és a zenészek életébe is. Az előadás dramaturgiai kötőanyaga a cigányok vándor természetének ábrázolása. Az etűdös szerkesztésmód arra is lehetőséget ad, hogy váltogassák egymást a hol balladisztikus és lírai, hol pedig épp az élénk, komikus jelenetek, miközben a cigány nép eredetéről és történetéről is képet kapunk.

Az előadásban a Kossuth-díjas és Womex életműdíjas Lakatos Mónika mellett Rostás Mihály Mazsi, a Szentendre Táncegyüttes, a Baross Imre Artistaképző Intézet artista növendékei, Pálházi Bence Bandája, Canarro Zenekar, Fitos Rozi hangfelvételről Nyakó Júlia, Ferge Elizabeth, Kovács Ferenc, Ifj. Csoóri Sándor Sündi és Fedor Sándor Dimó is közreműködik.

Díszlettervező: Gyenes Szilvia I Jelmeztervező: Kocsis Enikő Harangozó Gyula-díjas

Dramaturg: Nagy Orsolya I Flamenco táncok: Inhof Katalin I Artista oktató: Kőműves Tibor

Korrepetitor: Lakatos Mónika Kossuth-díjas és Womex-életműdíjas, Rostás Mihály Mazsi, Balogh Melinda és Szakál Tamás I Ének: Lakatos Mónika és Rostás Mihály Mazsi, Fafka Júlia, Németh Eszter, Szakál Tamás, Szerényi Béla I Zenei szerkesztő: ifj. Csoóri Sándor Sündi, Pálházi Bence és Szakál Tamás I Szcenika és látványterv: Papp Kornél

Rendező-koreográfus: Kocsis Enikő Harangozó Gyula-díjas és Fitos Dezső a Népművészet Ifjú Mestere, Harangozó Gyula-díjas, Érdemes Művész

(Fotó Taven Baxtale! - Gorácz József)