Képzőművészet és nyitott titkosszolgálati akták a Cziffra Fesztiválon

Három kiállításajánló.

Három igazán egyedi és különleges kiállítás nyílt meg a Cziffra Fesztivál keretében, amelyek mindegyike még a fesztivált követően is látogatható. A MOMkult Reich Károly Galériájában a Cziffra Fesztivál képzőművészeti pályázatának nyertese, Mihályi Bálint fiatal festőművész kiállítása tekinthető meg DOOMY címmel, amelynek középpontjában a virtualitás áll. A Hegyvidék Galéria ad otthont Szirmay Zsanett Soundweaving című interdiszciplináris és interaktív projektjének, ahol a magyar népi hímzés motívumvilágából merített vizuális elemeket ülteti át a művésznő nagy méretű installációkba, amelyek lejátszható dallamokként is értelmezhetők. A képzőművészetek mellett a történelem iránt érdeklődőket is várják az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában megnyílt Mit rejt a Cziffra-dosszié? – Az emigráns zongoraművész: Cziffra György és az állambiztonság című kiállításra, amely a levéltárban fellehető, eddig titkosított dokumentumokba enged betekintést.

A Cziffra György Fesztivál keretében a MOM Kulturális Központ Reich Károly Galériájában rendszeresen megvalósuló kiállítások folytatják azt a kezdeményezést, missziót, amelyet Cziffra György indított útjára 1973-ban. A zongoraművész, alapítványt létrehozva, élete végéig azon dolgozott, hogy a tehetséges művészeket segítse. A zenészek mellett a képzőművészeket is támogatta, így rendszeresen szervezett kiállításokat a Senlisban található alapítvány központjában, a Saint-Frambourg kápolnában. A Cziffra György Fesztivál, követve a hagyományokat, így évről évre nemcsak változatos zenei programokkal, hanem kiállításokkal is várja az érdeklődőket. A Fesztivál a kezdetek óta kiemelt figyelmet fordít a fiatal tehetségek támogatására. 2024-ben a pályakezdő képzőművészek számára is bemutatkozási lehetőséget biztosít egy, a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő és képgrafika szakos hallgatói között meghirdetett pályázattal, amelynek idei győztese, Mihályi Bálint az MKE festő szakos hallgatója.

Mihályi Bálint a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, korábban Révész László László, jelenleg pedig Szabó Attila mesterosztályának festő szakos hallgatója. Érdeklődésének középpontjában a virtualitás áll, amelyet különböző médiumokon keresztül jár körbe. Munkáit főként a poligonális struktúrák szervezik, amelyeket mint a digitális terek alkotóelemeit jeleníti meg. Mindez festészetében főként sebmentesen csonkított, szétbontott avatárok formájában jelenik meg. Művészetében fontos kiindulópont a korai videójátékok grafikai megjelenése. Mihályi Bálint Doomy című kiállítása március 31-éig tekinthető meg a MOMkult nyitva tartási idejében, a belépés díjtalan. További részletek itt olvashatók.

Szirmay Zsanett textiltervezői, grafikusi és művésztanár 2017-ben végzett a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) textiltervező mester szakán. Rendszeres kiállítója a Magyar Elektrográfiai Társaságnak, amelynek 2013-tól tagja. 2014-től a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület tagja. 2015-ben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemet képviselte a frankfurti Heimtextil szakvásáron. 2017-ben a Budapest Design Hét keretén belül résztvevője volt a Smart Design versenynek egy okos kísérleti hangzó jacquard szövettel, amelynek fejlesztésén jelenleg is dolgozik.

A Soundweaving és a Soundweaving Middle East több európai és közel-keleti innovációs és posztdigitális designhetet és kiállítást megjárt alkotás. A projekt a milánói designfesztivál legprogresszívebb alkotásai közé került be. Szirmay Zsanett Soundweaving projektje a magyar népi hímzés motívumvilágából merített vizuális elemeket ülteti át egy nagyméretű installációba. A minták vizualitásuk mellett értelmezhető és lejátszható dallamokként is szolgálnak. Az installáció lényege a lyukkártyás zengőfésűs zenelejátszóra átírt hímzésekből ismert, tradicionális keresztszemes minták hangi leképzése a lyukkártyák segítségével, melyeket maga az alkotó lyukasztott. Ezek a lyukasztott kártyák képezik a dallamok kottáit. A minták alapja különböző Kárpát-medencei térség – bukovinai székely, kalotaszegi és magyarországi – ingeken és párnákon fellelhető népi hímzések részletei. A hímzések a transzformáció során lézervágott textilekké alakultak, a keresztszemes minták pedig dallammá. (lásd foto- Egressy Orsolya) A Soundweaving minden érzékszervet egyszerre mozgat meg és interakcióra invitál. A népművészet, a design és a zene határterületeit ötvöző projekt többféle médiumot használ, több síkon kommunikál. A tárlat megtekinthető március 13-ig a hegyvidék galériában, a belépés díjatalan. További részletek itt olvashatók.

A Cziffra Fesztivál és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára hívta közösen életre a Mit rejt a Cziffra-dosszié? – Az emigráns zongoraművész: Cziffra György és az állambiztonság című hiánypótló kiállítást. Cziffra György 1950-ben feleségével és fiával megpróbálta elhagyni Magyarországot, azonban elfogták, feleségét és őt több éves börtönbüntetésre ítélték, fiát pedig nevelőintézetbe adták. Így találkozott egymással Cziffra és a magyar állambiztonság, a vonatkozó dosszié pedig megtalálható az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának iratai között. A tárlat speciális nézőpontból kiindulva, számos eddig nem publikált dokumentumon/forráson keresztül, elsősorban levéltári iratok, fényképek felhasználásával mutatja be Cziffra életének és művészetének egy-egy időszakát, valamint Cziffra személye által részben az állambiztonság működését.

A kiállítás szeptember 14-éig díjtalanul látogatható az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának épületében (1067 Budapest, Eötvös utca 7.). A tárlatot neves művészek, a korszakot jól ismerő történészek részvételével megrendezendő beszélgetések, előadások teszik még színesebbé, változatosabbá. További információ itt olvasható.

A Cziffra Fesztivál támogatói: Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. A Cziffra Fesztivál kiemelt szponzora: MVM.

További részletek a Cziffra Fesztivál weboldalán.