Mit rejt a Cziffra-dosszié?

Az emigráns zongoraművész: Cziffra György és az állambiztonság.

Hiánypótló időszaki kiállítás nyílik a Cziffra Fesztiválon. A Cziffra Fesztivál és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának közös eseményeként valósul meg a Mit rejt a Cziffra-dosszié? Az emigráns zongoraművész: Cziffra György és az állambiztonság című időszaki, hiánypótló kiállítás a levéltár épületében. A február 14-én nyíló tárlat bemutatja Cziffra György magyar származású zongoraművész életének egyes rejtett, eddig nem ismert mozzanatait, összefüggéseit, egyben megvilágítja a mai ember számára az állambiztonság működését. A kiállításon feltárul egy korszak, amely számunkra már történelem, Cziffra György számára viszont sorsát meghatározó valóság volt: az ’50-es évek állambiztonságának működése.

Cziffra György 1950-ben feleségével és fiával megpróbálta elhagyni Magyarországot – sikertelenül. Feleségét és őt több éves börtönbüntetésre, majd kényszemunkára ítélték, fiát pedig nevelőintézetbe adták. Így találkozott egymással Cziffra és a magyar állambiztonság, a vonatkozó dosszié pedig megtalálható az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának iratai között.

2024. február 14-én megnyílik a Levéltár időszaki kiállítása a világhírű zongoraművész és a politikai rendőrség kapcsolatáról Mit rejt a Cziffra-dosszié? – Az emigráns zongoraművész: Cziffra György és az állambiztonság címmel. A tárlat speciális nézőpontból kiindulva, számos, eddig nem publikált dokumentumon és forráson keresztül, elsősorban levéltári iratok, fényképek felhasználásával mutatja be Cziffra életének és művészetének egy-egy időszakát, valamint Cziffra személye által részben az állambiztonság működését is.

A kiállítást neves művészek, a korszakot jól ismerő történészek részvételével megrendezendő beszélgetések, előadások teszik még színesebbé, változatosabbá a kiállítás nyitvatartása alatt. A tárlat díjtalanul február 15-étől szeptember 14-éig látogatható nyitvatartási időben az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának kiállítóterében (1067 Budapest, Eötvös utca 7.). A kiállításmegnyitón a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció és részletek a Cziffra Fesztivál weboldalán.

A kiállítás megnyitóját követően, február 14-én 19 órától Farkas Gábor Liszt Ferenc-díjas zongoraművész szólóestje lesz hallható a szomszédos Eötvös10 Színháztermében. Farkas Gábor generációjának egyik legkiemelkedőbb zongoristája, a romantikus repertoár széles körben elismert interpretátora, több nemzetközi zongoraverseny győztese, a világ legjelentősebb zenei fesztiváljainak és koncerttermeinek állandó meghívottja. Műsorán szerepel Bach–Petri Schafe können sicher weiden, BWV 208, Schubert A-dúr szonáta, D. 664, Schumann Arabeszk, op. 18 és Schumann Karnevál, op. 9 című műve. További információ a koncertről és jegyek a Cziffra Fesztivál weboldalán érhetők el.

A Cziffra Fesztivál támogatói: Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

A Cziffra Fesztivál kiemelt szponzora: MVM.

További részletek a Cziffra Fesztivál weboldalán.