A bécsi Stephansdom orgonistája játszik karácsonykor Pannonhalmán

Ahogy immár közel ötven éve, a Pannonhalmi Főapátság idén is orgonaszóval hirdeti: megszületett a Megváltó!

Karácsony másnapján, 2023. december 26-án a bécsi Stephansdom – Szent István-székesegyház – orgonaművésze, Konstantin Reymaier atya idézi meg játékával az ünnep békéjét és meghittségét a pannonhalmi Szent Márton-bazilika ősi falai között.

A Pannonhalmi Főapátság idén a Zarándoklat témája köré szervezte kulturális és spirituális programjait. Ennek jegyében most Bécsből Pannonhalmára látogat Konstanin Reymaier atya, hogy orgonajátékával igazi ünnepé tegye a karácsonyt a zenekedvelők számára.

A bécsi Stephansdom – Szent István-székesegyház – orgonistája világszerte elismert művész. Koncertkörútjai során bejárta Európát, Észak-Amerikát és a Közel-Keletet. Teológiai tanulmányai mellett végezte el a Bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetemet, ahol kitüntetéssel diplomázott. A művész nem csak kiváló orgonista, de saját darabokat is ír. Zeneszerzői munkásságát a Schwäbisch Gmünd-i Európai Egyházzenei Fesztiválon is elismerték. A Nemzetközi Zeneszerzői Verseny díjazottja volt.

2023. december 26-án két hangversenyt ad a pannonhalmi Szent Márton-bazilikában (13.30-as és 15.30-as kezdéssel). Saját improvizációja mellett a francia Marcel Dupré, a német klasszikus Johann Sebastian Bach és a brit Edward Elgar egy-egy darabjával ajándékozza meg a hallgatóságot.

Pannonhalma monostora hegyre épült, amely a vallási hagyomány szerint az ég és a föld találkozási pontja; olyan hely, ahol az ember közelebb lehet Istenhez. Ezt az „istenközelséget” tapasztalhatják meg mindazok, akik december 26-án útra kelnek, hogy a Szent-hegyre elzarándokolva Reymaier atya játékában elmerülve éljék meg az ünnep békéjét.

Műsor:

Marcel Dupré  (1886-1971)

     Variations sur un Noel

Johann Sebastian Bach  (1685-1750)

     Pastorale in F-Dur, BWV 590

Edward Elgar  (1857-1934)

     Coronation March

Konstantin Reymaier  (1967-)

     Improvisation

Bővebb információ itt,   és   itt.