Kovácsné kivan

Még csak két hete jelent meg, de máris újra kell nyomni Rácz Zsuzsa új regényét!

“A könyv egyszerre mély, sőt, felkavaróan drámai, ugyanakkor vibrálóan vicces és szarkasztikus, filozofikus és „forradalmi” – szóval minden megvan benne, amitől egy jó regény jó regény.”- mondta a november 8-i könyvbemutatón Péterfy Gergely író, a Felhő Café Könyvek egyik alapítója “Semmi nem mutatja jobban, milyen húsbavágó kérdéseket feszeget a regény, mélységesen megoldatlan a nők helyzete, s hogy ugyanakkor mennyire éhezünk a humorra és az iróniára, mint az, hogy alig egy két hét alatt lecsaptak az olvasók a Kovácsnéra”. 

“Kovácsnéra rengeteg panasz érkezik, az olvasók fel vannak háborodva: ha elkezdik, nem tudják letenni, míg végig nem olvassák” - ilyen visszajelzéseket kap Rácz Zsuzsa, aki 20 év után jelentkezett az Állítsátok meg Terézanyut! című bestseller folytatásával. A Kovácsné kivan a megátalkodott, szabadlelkű szingli, Kéki Kata családanyává válásának küzdelmét mutatja be, a sorok között pedig ott visszhangzik napjaink egyik leginkább tabuk övezte problémája, hogy a szülővé, családdá válás senkinek nem egyszerű, sem nőnek, sem férfinak.

Mi történik valójában a családi fészekben az újszülött családdal, hogyan lehet megosztani a csecsemő- és gyermekgondozás örömét és terheit igazságosan?

Milyen kihívásokkal kell szembenéznie egy szülőpárosnak? Mi marad a párkapcsolatukból, az életükből, a józan eszükből, a baráti körükből, és persze, a karrierjükből? Fel tud-e például kelni az apa is éjjel a síró gyerekhez, hogy anya alhasson pár órát és ne legyen zombi?

“Egyszerű kérdés, sőt: a válasz is egyszerű. Négy betű. Mégis alig beszélünk róla, pedig tudjuk jól, ha máshonnan nem is, az akciófilmekből, hogy az alvásmegvonás az egyik legbrutálisabb kínzás. De minden kismamának el kell viselni, évekig, ha csak a társa meg nem tanulja altatni, megnyugtatni a babájukat” - mondja Rácz Zsuzsa.

     “Apa nem besegít, hanem együtt vállaltuk, együtt csináljuk” - teszi hozzá a könyvet ajánló házaspár, Korpás Kriszta és Till Attila. De ők nem titkolják, hogy nekik is 10 évükbe és 3 gyerekbe tellett, míg ezt így kimondták.

A könyvet november 8-án teltház előtt mutatták be a sajtónak a Danubius Hotel Heliában, ahol Rácz Zsuzsa nem csak új könyvéről beszélt, hanem bejelentést is tett. “A Terézanyu pályázat a 10. jubileumi alkalomhoz érkezett, az Eisberg Hungary Kft. támogatásának köszönhetően jövőre ismét megrendezzük. 2024. január elsejétől két témában várjuk az egyes szám első számban megírt pályaműveket: az egyik téma a - női - közösségek, barátságok életbevágó, megtartó szerepe életünkben, azaz sisterhood történeteket várunk arról, kinek, miben, hogyan segített egy közösség, egy barátság? Különös tekintettel arra, hogy a pályázat 10 éves története során több ezer nő került egymással kapcsolatba, barátságok, együttműködések születtek” - hangsúlyozza a Rácz Zsuzsa. “Ehhez szorosan kapcsolódik a másik téma, melynek címe: Most én jövök! Hogyan gondoskodjunk magunkról? Mit teszünk annak érdekében, hogy egészségesek maradjunk, hogy élvezni tudjuk az életünket? Mi a szerepe a közösségnek abban, hogy tudatosan éljünk, tudatosan változtassunk, és ne várjuk meg, míg az élet kényszerít rá bennünket?” Mindkét témát két korosztályban hirdetik meg, a 20 és a 40 pluszosoknak külön, hogy a két különböző korosztály, élethelyzet ugyanolyan hangsúlyt kapjon. A pályázat díjátadója 2024 őszén lesz.

A könyv a Felhő Café Könyvek gondozásában jelent meg, köszönet Rácz Zsuzsa évek óta hűséges támogatóinak: a főtámogató B. Braun Magyarországnak, az eisberg Hungary Kft-nek,  az Auchan Retail Magyaroroszágnak, és a Danubius Hotels-nek.

A könyv megrendelhető a Felhő Café Könyvek webshopjában, dedikálva, 15 százalék kedvezménnyel. A kiadó a saját webshopjában eladott kötetek után dupla jogdíjat fizet szerzőinek!