Cziffra György születésének 102. évfordulóján átadták a Cziffra Fesztivál új díját, az Innovatív Zenei Projekt díjat

Ünnepi koncertet adott Balázs János november 5-én a MOMkultban.

A Kossuth- díjas zongoraművész az est első felében klasszikuszenei művekkel, majd a második részben Cziffra bárkorszakát megidéző darabokkal emlékezett Cziffra Györgyre. Az eseményen vendége Gubik Petra színésznő, énekesnő volt. Az est első felében átadták az Ifjú Tehetség díjat Erdei Gellért Pétert részére, Oláh Patrikot pedig a fesztivál tehetséggondozó programjának új elemével, az Innovatív Zenei Projekt díjjal jutalmazták.

Balázs János még a harmincadik életévét sem töltötte be, amikor a Cziffra Fesztivál művészeti vezetőjeként tehetségeket és életműveket elismerő díjakat alapított hagyományteremtő szándékkal annak érdekében, hogy a pályájuk elején járó tehetséges fiatalokat, valamint az egy élet munkásságának eredményeként a legnagyobb kulturális értékeket felmutató emberi teljesítményeket mind erkölcsi elismeréssel, mind anyagi hozzájárulással honorálják. A november 5-i díjátadó gálán ezúttal két elismerést adtak át.

A Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetség díjasa Erdei Gellért Péter, aki a díjjal oklevelet és pénzjutalmat is átvehetett. Erdei Gellért Péter hatéves kora óta a Kroó György Zeneiskola növendéke, népi furulyán tanul. Kiemelkedő tehetségű hangszeres zenész. 2023-ban a IX. Országos Népzenei Verseny „Járdányi Pál Emlékére” népzenei versenyen I. díjat nyert szólóhangszer kategóriában. Tanára Babcsán Bence Junior Príma Díjas népzenész.

A Cziffra Fesztivál Innovatív Zenei Projekt díját Oláh Patrik vehette át, amelyre idén először írt ki pályázatot a fesztivál, s mellyel fiatal művészeket és klasszikuszenei szakembereket kívánnak ösztönözni kreatív és innovatív projektek megalkotására, a fiatal korosztályt megcélzó, újszerű kommunikáció alkalmazásával. A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt Oláh Patrik Junior Prima Díjas zeneszerző újszerű projektjének középpontjában a sztereóhangzás koncerttermi környezetben való reprezentációja áll, amelynek keretében egy külön erre az alkalomra komponált darabot mutatnak be egyszerre három különböző teremben, azaz ún. mikro-, mono- és makroterekben. A rendhagyó zenei programon, amely fiatal zenészek bevonásával, jótékonysági eseményként valósulhat meg, fénytechnikával teszik még ingergazdagabbá az előadást. A projektet 2024-ben mutatják be a nagyközönségnek a Cziffra Fesztivál égisze alatt.

A Cziffra Fesztivál díjainak támogatója a Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat.

A Cziffra György Fesztivál támogatói: Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Nemzeti Kulturális Alap

További támogatók: MOMkult, Hegyvidéki Önkormányzat, Kőbányai Önkormányzat, XIII. Kerületi Önkormányzat, Budafok-Tétény Önkormányzata

(fotó teknős Miklós)