Újra mozikban Bruce Lee utolsó befejezett filmje

A hongkongi harcművész legenda nagyhatású alkotása a Pannónia Movie Kft. által lesz ismét elérhető nagyvásznon október végétől.

Habár napjainkban Bruce Lee-t a fiatalok főképp csak névről, arcról, vagy Quentin Tarantino paródiajellegű ábrázolásáról ismerik a Volt egyszer egy… Hollywoodból, hatásának nagysága kétségtelen tény. Tarantinónál maradva elég csak a Kill Billre visszagondolni, melyben a Menyasszony sárga-fekete ruhája talán a leghíresebb tisztelgés mindközül az 50 éve elhunyt sztár pályafutására. De említhető akár a mai generációnak ismerősebben csengő Jackie Chan, aki Lee karrierjének karaktereire reagálva alkotta meg saját, általában Jackie-nek hívott szereplőit, annak érdekében, hogy teljesen más figuraként Chan még csak véletlenül se váljon egy Bruce pótlékul szolgáló utódként, még ha harcjeleneteinél elkerülhetetlen az összevetés.

Az 1973-as A sárkány közbelép lett Bruce Lee utolsó teljesen befejezett munkája, amelyet hazájában 6 nappal halála után mutattak be, még szűk körű amerikai temetése előtt, mialatt Hong Kongban kb. 30 000-ren vettek részt hivatalos búcsúztatóján. A film az USÁ-ban 1 hónapos csúszással érkezett meg, míg Magyarországon 13 évvel később, 1986 júliusában láthatta először a nagyérdemű. És láthatja majd most is, a film 50 éves évfordulóján!

A Pannónia Movie Kft. négy fővárosi multiplexében, azaz a Cinema MOM-ban, a Pólus Moziban, a GoBuda Moziban és a Lurdy Moziban október 26-tól november 1-ig lehet majd beülni rá esténként. Az alkotás a félévszázados évfordulóra digitálisan felújított 4K-s képet kapott, azonban ezúttal a MOM mellett mindegyik más vetítés is magyar felirattal fog futni.

Akik csak felületesen ismerik a színész életművét és esetleg a hír hallatán olvasnának most jobban utána, ne zavarja meg őket, hogy Lee filmográfiájában szerepel az 1972-es A Sárkány útja, ugyanis a két alkotásnak nincs köze egymáshoz, mindössze csak névlegesen köti össze őket a sztár beceneve. A fenti példák viszont nem voltak véletlenül felemlegetve: A sárkány közbelépben egy kis szerepben feltűnik a fiatal Jackie Chan, illetve a simán csak Lee-nek nevezett főhős (mert hát Chant se véletlenül hívják sokszor Jackie-nek a sztorikban) itt viseli a sárga kezeslábast, azaz innen származik a jelenet, amivel a legtöbben azonosítják, amiről azonnal eszünkbe jut a Bruce Lee-ről alkotott kép a fejünkben, ha nevét meghalljuk valahol.

A cselekmény egy szigeten rendezett saolinverseny körül forog, ahová meghívják Lee-t, azonban a házigazda ellen több bűntény kapcsán is kémkedik a brit titkosszolgálat, így természetesen őt találják meg, hogy szaglásszon nekik, ugyanis a bürokráciai korlátok megkötik a szervezet kezét Han szigetének területi fennhatósága miatt, ráadásul esélyes, hogy egyik lehetséges gyilkossága személyes kötődésekkel is rendelkezik Lee életéből. Ha nagyon lecsupaszítjuk, valami hasonló a Nicolas Cage és Pedro Pascal főszereplésével készült, azóta mémmé vált 2022-es A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlyának alapja, csak itt a vígjátéki elemek helyett a drámán és sportfilmes részeken van hangsúly a kémkedés/bunyók mellett.

A sportfilmes szituáció és a Lee által kitanított, sportban is jeleskedő hírességek (pl. Chuck Norris) miatt természetesen a mozi a harcművészetek világára óriási hatással bírt, többek becenevévé vált ehhez kapcsolhatóan valami. Sőt, még olyan, a küzdősportoktól nagyon távol eső helyekre is bekúszott, mint a snooker, ahol a kínai Ding Junhui lassan 20 éve viseli magán az alkotás eredeti teljes címét, az „Enter the Dragon”-t az asztalhoz való bevonulásainál.

Várunk tehát sok szeretettel mindenkit október utolsó hetében és november első napján, akik felfedeznék a filmtörténelem eme 50 éves darabját. Bruce Lee rajongóknak pedig kötelező!