Agglomerációs folkpop a Péter és Páltól

Péter és Pál: Körhinta.

A Péter és Pál két tagja, Szacsvay Gergely és Tóth Attila a Meztelen Diplomatákból lehetnek ismerősek. Bár Gergő már nem vesz részt a zenekar életében, a közös zenélés a duóban megmaradt. Mindketten szeretnek ugyanis egyszerű, könnyen énekelhető dalokat írni. Virágfejek című bemutatkozó nagylemezük 2020 tavaszán jelent meg Tövisházi Ambrus produceri munkájával. A teljes lemez három új dal kíséretben november 3-án lesz először élőben hallható az A38 Orr Stúdiójában. A nőiség három meghatározó szakaszáról szóló, Körhinta című dalukhoz készített klipben az éj leple alatt meszeltek ki egy szobát.

A Péter és Pál zenéje a folk hagyományokra épít és natúr hangzással szólal meg. Bemutatkozó albumuk, a Virágfejek 2020 májusában jelent meg, az első covid-hullám közepén, így az akkori lemezbemutató sajnos elmaradt. „Aztán mindkettőnknél gyerekek születtek, építkeztünk. Így a Péter és Pál projekt kicsit megpihent. De nem akartuk elengedni a történetet. Most sikerült újra úgy összefésülni magunkat, hogy a lemezbemutató végre méltó keretek között megvalósulhasson november 3-án az A38-on” – mesélik. A személyes élményekből születő dalaikat külön írják, a komplett zenei váz és a szöveg megszületése után csak a hangszerelés finomításán dolgoznak közösen. Az albumot egyikük erkélyén vették fel minél több háttérzajjal, hogy a dalokon átsüssön az az atmoszféra, amiben azok elnyerték végső formájukat. Tövisházi Ambrus producernek úgy kellett, ezeket a sokszor csak egyszálgitáros számokat finoman felöltöztetnie, hogy közben azok megőrzik egyszerűségüket.

A lemezbemutató felvezetéseként Körhinta című dalukhoz készítettek klipet. „A videó egy alapötletből indult: Mi lenne, ha két ismeretlen az éj leple alatt kimeszelné egy vadidegen ház egyik szobáját? Mire a Nap felkel, az ott lakókat már egy tisztára festett szoba fogadná… Egy barátunk felvetette, hogy mi lenne, ha kifestenénk az egyik szobájukat és a festés folyamatát ábrázolnánk? A dalban a nőiség három meghatározó életszakaszáról éneklünk. A dal hátterében egy archaikus világ jelenik meg. Ezt a világot szerettük volna megidézni egy olyan ősi tevékenységgel, mint a meszelés.”

A klipet – amit egy este és egy reggel forgattak – a Péter és Pál egyik fele, Szacsvay Gergely rendezte, a megvalósításban David Le Grand segítette őket. Brutálisan lemeztelenített akusztikus pop a városszéli mezőkről november 3-án az A38-on. A lemezbemutatón a Virágfejek című album színes dalcsokra finom dramaturgiával, a dalok történeteivel, sztárfellépőkkel és három új dal kíséretében fog megszólalni.

Péter és Pál Virágfejek – lemezbemutató koncert

2023. november 3. A38 Orr stúdió

(fotó David Le Grand)