Spanyolország egyik legismertebb brácsaművésze Budapesten

Változatos spanyol programokkal indul az ősz.

Isabel Villanueva 18 évesen debütált a Spanyol Rádió Szimfonikus Zenekarával, Bartók Brácsaversenyét adta elő. Azóta világszerte számos zenekarral fellépett, a londoni Royal College oktatója, 2013-ban pedig történelmet írt azzal, hogy ő volt az első külföldi brácsás, aki koncertet adott Iránban. Hangszerének szenvedélyes népszerűsítője, innovatív komolyzenei projektek résztvevője. A New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál meghívottjaként, a Cervantes Intézet támogatásával, mesterkurzust fog tartani Budapesten. A fesztivál keretében szeptember 2-án Spanyol estet rendeznek Miranda Liu, Tomáš Krejbich, Pálfi Csaba és Boros Misi közreműködésével. Szeptember 9-én pedig a Cervantes Intézet nyílt napra várja a spanyol nyelv és kultúra iránt érdeklődőket.

Isabel Villanueva (lásd fotó) a klasszikus zene új generációjának egyik legelismertebb brácsása. 2015-ben elnyerte a Spanyol Nemzeti Rádió Kulturális Díját, 2018-ban bemutatkozó albuma, a BOHÈME az Independent Music Awardson Az év legjobb klasszikus albumának járó díjat kapta meg. Első helyen végzett a szentpétervári Mravinszkij-versenyen, a csehországi Beethoven brácsaversenyen, a moszkvai Jurij Basmet brácsaversenyen. 2014-ben Genfben megkapta az év legkiválóbb hangszeresének járó „Prix Albert Lullin” kitüntetést. Repertoárja a barokk korszaktól a kortárs művekig terjed, nevéhez több kortárs világpremier köthető: José Zárate és Houtaf Khoury is neki szentelte brácsaversenyét.

A kamarazenét és annak leghitelesebb bemutatását helyezi középpontba a Miranda Liu hegedűművésznő – Magyarország legfiatalabb koncertmestere – által alapított, idén ötödik alkalommal megrendezett New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál. A fesztivál keretében Villanueva mesterkurzust fog tartani. Szeptember 2-án spanyol estet is rendeznek a Fugában, amelyen Enrique Granados Szonáta hegedűre és zongorára című darabja a művésznő átiratában fog felcsendülni. Granados szonátája mellett a spanyol zene gazdagságát és szenvedélyét Adolfo Villalong, Miguel Yuste, Joaquín Turina és Andrés Gaos művei mutatják be. Az esten Tomáš Krejbich brácsán, Boros Misi zongorán, Miranda Liu hegedűn és Pálfi Csaba klarinéton működik közre.

A Cervantes Intézet nemcsak a világ legnagyobb, spanyol nyelvet tanító oktatási intézménye, hanem ingyenes kulturális programjaival Spanyolország és a spanyol nyelvű országok kultúrájának megismertetésével és terjesztésével is foglalkozik. A budapesti Cervantes Intézet 2004 óta várja a spanyol nyelv és kultúra iránt érdeklődőket. Ahogy minden évben, idén is nyílt nappal kezdik az új tanévet. Szeptember 9-én az érdeklődők ingyenes bemutatóórákon vehetnek részt, valamint az intézmény tevékenységét és páratlan könyvtárát is megismerhetik. A kortárs spanyol drámák iránt érdeklődőknek pedig szeptember 8-án a Stúdió K-ba érdemes ellátogatniuk, ahol az Eurodram keretében Paco Romau Hagymalevelek című műve Páva Márta fordításában debütál felolvasószínházi előadás formájában.

További információ itt.