Magyar népszellemről a Makovecz Házban

A Magyar géniusz I. - Korcsog Balázs előadássorozata.

Különleges előadássorozatot indít útjára a Makovecz Imre Alapítvány A Magyar géniusz - avagy a népszellem, nyelvszellem és gondolkodászellem nyomában címmel, az első alkalommal október 19-én, szerdán 19 órakor várják az érdeklődőket a Makovecz Központ és Archívum Városkúti úti előadótermében.

Makovecz Imrét és munkásságát sokan, sokféleképpen kötik össze a magyarsággal. Nagy magyarnak tartják, építészetét a magyar népi építészetből vélik eredni. Önmaga erről így ír: "Többször leírtam, többször elmondtam mindenkinek, megmondtam világosan, hogy semmi közöm semmiféle népi ügyhöz... Ha valaki Magyarországon az antropzófia szerint él, előbb-utóbb elkerülhetetlenül bekövetkezik, még ha nem akarja is, hogy valami módon magyar jellege lesz a munkájának."

Korcsog Balázs több alkalmas előadássorozatában bontja ki, mit is jelent a népszellem, akiről Makovecz Imre is beszél Rudolf Steiner nyomán. Hogyan jelenik meg ez nagy magyarjaink – Széchenyi, Kossuth, Petőfi, Arany, Madách, Kodály, Bartók, Kós, Makovecz – életében és munkájában. Korcsog Balázs előadásainak alapja A Magyar géniusz című 2021-ben megjelent kis kötet, amelyben bepillantást kaphatunk többek között  Rudolf Steiner magyarság-képébe és abba, mit tudhatunk a magyar népet vezető isteni-szellemi lényekről a modern szellemtudomány nézőpontjából.

A második előadásra november 16-án 18 órakor kezdődik, a sorozat 2023-ban folytatódik a kötet még meg nem jelent második részének A Magyar géniusz 2. (Nyelvgéniusz és őstörténet) tartalmával.

A könyv első része az előadások alkalmával megvásárolható a helyszínen.

További információ itt.

A mellékelt archív fotón, Kós Károly és Makovecz Imre együtt láthatók. (Forrás: Makovecz Imre Alapítvány)