Esterházy Pétertől Csukás Istvánig

Egy hétig ingyenesen, regisztráció nélkül elérhető a Müpa digitális irodalmi gyűjteménye.Különleges meglepetéssel kedveskedik irodalomkedvelő közönségének a költészet napja alkalmából a Müpa: április 11. és 18. között bárki számára elérhetővé válnak a népszerű Literárium-estek hang- és videófelvételei. A digitális irodalmi gyűjtemény a legnagyobb kortárs szerzők műhelyébe enged bepillantást Esterházy Pétertől Csukás Istvánig.

A magyar kortárs irodalom színe-javát sorakoztatja fel a Müpa népszerű sorozata, a Literárium, amelynek során az irodalom egy-egy este erejéig kilép a könyvek lapjairól és élő, összművészeti eseménnyé válik. A Keresztury Tibor szerkesztésében születő műsorok olykor szokatlan megközelítésükkel új oldalukról mutatják be a szerzőket és a műveket, kedvet ébresztve ahhoz, hogy kézbe vegyünk addig még nem ismert köteteket is.

A költészet napja alkalmából most a szélesebb közönség számára is elérhetővé válnak a nagysikerű estek hanganyagai illetve videófelvételei. A Müpa digitális irodalmi gyűjteményének köszönhetően a széles közönség április 11. és 18. között az intézmény honlapján regisztráció nélkül nyerhet bepillantást a legnagyobb hazai kortárs szerzők műhelyébe. Ebből az alkalomból négy hangfelvételhez képi anyag is társul, így a népszerű írót, költőt köszöntő Csukás István 80 című előadás mellett – amelyben többek közt Halász Judit és Máté Gábor közreműködött – a 2016-os Esterházy Péter-emlékestet és a 2017-es Federico García Lorca-estet is élvezhetik. De bepillanthatnak Szakcsi Lakatos Béla tavalyi Zene-szó című estjébe, amelyben a nemzetközi hírű jazz-zongorista mellett Bereményi Géza, Darvasi László és Závada Pál is közreműködnek.

Természetesen a költészet napjához közeledve nemcsak a digitális térben, hanem a ház falain belül is izgalmas programokkal készül a Müpa: április 10-én, a havonta jelentkező Literárium Junior című sorozat következő előadása során Závada Péter és Simon Márton hozzák közelebb a kortárs irodalmat a középiskolás korosztály számára.

Április 11-én korunk egyik legnagyobb, legnépszerűbb – és ahogy magát nevezte – legszerencsésebb magyar költőjére emlékeznek a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. A Kányádi Sándornak szentelt esten többek között olyan kiváló színészek, zenészek, irodalmárok idézik meg költőóriásunk szeretnivaló alakját, mint Szalóki Ági, Sztarenki Pál, Pelsőczi Réka, Török-Illyés Orsolya, Margócsy István, és Lengyel Ferenc.

Ünnepelje a Müpával a költészetet! A hang- és videóanyagok ide kattintva érhetőek el, a Müpa digitális irodalmi felvételeihez egész éves hozzáférést kapnak mindazok, akik csatlakoznak a Müpa+ hűségprogramhoz.

Hommage à Kányádi Sándor

Budapesti Tavaszi Fesztivál

2019. április 11. 19:00 – 22:00, Fesztivál Színház

További érdekességek az estről a Müpa Magazin 54-55. oldalán.

Literárium Junior

Az új nemzedék „sztárjai”

2019. április 10. 14:00 – 15:00, Zászlótér