Várkert Irodalom: Az igazi – Márai Sándor 30

A Várkert Irodalom márciusi estjén a harminc évvel ezelőtt elhunyt Márai Sándort (1900-1989), a XX. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb íróját idézzük meg.

A Kassán született író, újságíró életútja Szlovákiából Budapesten át 1948-tól az emigrációban Olaszországig, Párizsig és Amerikáig vezetett, s már a '30-as években korának legismertebb és legelismertebb írói közé tartozott. Első verseskötetét Kosztolányi méltatta, mestere Krúdy Gyula volt. Munkáiban a klasszikus polgári eszményeket helyezte előtérbe, emellett a szerelem, a vívódás, a következmények és a szembenézések szerzője is ő.

Március 19-i estünkön a szerelmes Máraival, az érzelmek, az emberi kapcsolatok szerzőjével foglalkozunk, aki maga is 63 évig élt házasságban szerelmével, Matzner Lolával. „Lehet-e érzelmeket az értelem segítségével megsemmisíteni?" - teszi fel a kérdést a szerző Az igazi című kötetében. Ez a gondolat a kiindulópontja Az igazi című estnek is - utalva Márai 1941-ben írt regényére, amelyben a szerelemről, a szenvedélyről, az élet végső értelméről mondja el gondolatait.

2019. március 19., kedd, 19 óra - Várkert Bazár, Rendezvényterem

Vendégek:

Mészáros Tibor irodalomtörténész,

Tari Annamária klinikai pszichológus, pszichoterapeuta,

Tompos Kátya színművész,

Hajduk Károly színművész

Háziasszony, szerkesztő: Juhász Anna

A felolvasószínházban Márai mélylélektani drámájának részleteit hallhatjuk,  míg a színpadon irodalmárok és pszichológus beszélgetnek arról, mit jelentett Márai Sándor életében és munkáiban a szerelem, van-e különbség abban, hogyan tekint a férfi a nőre, és fordítva, valamint mit jelent az életünkben a megértés, a döntés, és a szerelem feletti motiváció.

Az esten Az igazi - Judit… és az utóhang, valamint az Eszter hagyatéka című Márai Sándor-regényekből idézünk.