Mire érdemes figyelni újdonsült szülőként, ha halakat tartunk?

Egy újszülött kisbaba érkezése a családba igazán izgalmas és kihívásokkal teli időszakot teremt. Az újdonsült szülőknek ilyenkor minden élmény különleges lehet, valamint meglepetésként érheti őket az a fáradtság, ami a gyerkőc gondozásával együtt jár. De mi történik, ha valaki állatot is szeretne mindeközben tartani? Mi lehet a jó választás? Egy akvárium és a benne élő halak remek döntésnek bizonyulhatnak. És hogy miért? Lássuk!

Miért a halat válasszuk háziállatnak?

Az első és leginkább praktikus érv a hal mellett az, hogy sokkal kevesebb gondoskodást igényelnek, mint egy kutya vagy egy macska. Ez különösen jól jöhet az alváshiányos időszakban, amikor a hétköznapi teendők ellátása is komoly kihívást jelenthet. Nem igényelnek tehát napi szinten többórás figyelmet, mégis élettel töltik meg a házat.

Az akvárium látványa ráadásul bármelyik otthon tökéletes kiegészítője lehet, hiszen amellett, hogy nagyon mutatós, képes a stresszoldásra is. Újdonsült szülőként észrevehetjük majd, hogy a pici babák párhónapos koruktól kezdve már szívesen nézik a vízben kecsesen úszkáló halakat. Ez pedig remek lehetőség lehet akár a gyerkőc hasaltatására, de a szórakoztatására is. Az idő előrehaladtával pedig tökéletes anya-gyerek program lehet a halak ellátása is, ami rengeteg mindenre taníthatja a gyerkőcöt.

Akvárium mint remek oktatóeszköz

Az otthon tartott halak tehát passzív és aktív oktatóeszközként is felfoghatók. Hiszen idővel bevonhatjuk a csöppségeket a halak etetésébe, az akvárium gondozásába, miután megmutattuk nekik, hogyan működik az akváriumszűrő és hogy hogyan vigyázhat a vízben lévő élőlényekre. Ez segít nekik megérteni a felelősség és a gondoskodás fontosságát.

Ahogy már pici korától kezdve látja, hogy a szülei hogyan foglalkoznak az állatokkal nap mint nap, számára is egyértelmű és természetes lesz, hogy reggelente meg kell etetni a halakat, időszakonként ki kell cserélni a vizet, ellenőrizni kell a vízhőmérsékletet vagy az akvárium szűrő működését. Pontosan látni fogja a gyermekünk, hogy az állattartás nemcsak annyiból áll, hogy hazavisszük az élőlényt, nézzük, játszunk vele, hanem igenis vannak vele járó kötelezettségeink. Így lesz belőle is egy felelősségteljes állattartó már egészen kicsi korától kezdve.

Mire figyeljünk?

Ahogy minden kisállat befogadása, a haltartás is egy komoly elköteleződés, ami akkor sem szűnik meg, ha egy csöppséggel bővül a család. Van tehát néhány olyan alapvető dolog, amit szem előtt kell tartanunk.

Alapvető gondoskodás a nehéz időszakokban is

Igen, a gyerkőc születését követő 6-10 hét elég kaotikus lehet, komoly változások történnek ilyenkor a családok életében. Mégis, van egy alap gondozási rutin, amiről ekkor sem feledkezhetünk meg. Gondolunk ezalatt a halak etetésékre, az akvárium tisztaságának biztosítására. Az újszülöttel otthon töltött első pár nap ez még egy kicsit elcsúszhat, de érdemes hosszú távon egy rendszert kialakítani, amit be is tudunk tartani. Ezáltal a halaknak, a gyerkőcnek és nekünk is sokkal könnyebbek lesznek a hétköznapjaink.

Higiénés szabályok betartása

Az etetés és az akvárium tisztán tartása mellett a higiénia is kiemelten fontos kérdés lehet a haltartás esetében. Győződjünk meg arról, hogy az akvárium vize tényleg tiszta, figyeljünk rá fokozottan, hogy mikor kell cserélni, mikor kell tisztítani azt. Mindemellett, arról se feledkezzünk meg, hogy minden halazás után alaposan mossunk kezet. Így elkerülhető, hogy olyan baktériummal találkozzon közvetlenül a gyerkőc, amire esetleg nem áll még készen a kis szervezete.

Biztonsági intézkedések

Az akvárium és az abban virgoncan úszó halak látványa csak úgy vonzza a gyermeki szemeket. Ez rendben is van addig, ameddig elég nagy nem lesz ahhoz, hogy felálljon az akvárium mellett, belekapaszkodjon, esetleg a totyogónk megpróbáljon belemászni. Ennek elkerülése érdekében stabil, biztonságos helyen érdemes elhelyezni a halak lakhelyét, valamint, már a kezdetektől érdemes megtanítani a gyerkőcöt arra, hogyan kell kezelni az élőhelyet és hogyan kell bánni a halakkal.

Rendszeres karbantartás

Az akvárium karbantartása szerencsére egy sokkal könnyebb feladat, mint sok más állat esetében a vele járó gondozási folyamatok. Az akváriumszűrő tisztítása, a vízminőség figyelése és az etetés rendszeressége kulcsfontosságú az állatok egészségügyi állapotát tekintve. Mindemellett az akváriumban elhelyezett tárgyak, dekorelemek, játékok minőségét is folyamatosan érdemes ellenőrizni, hogy azok biztonságosak legyenek az uszonyosok számára is.

Az akváriumok és a halak tartása tehát ideális lehetnek újdonsült szülők számára is. A szülőknek egy kis rendszert visz az életükbe az első, kaotikus időszak alatt, hogy mindig ugyanazon időpontban kell gondoskodni a halakról. A gyermekeknek pedig kiváló szórakozási és tanulási lehetőséget jelent, mely során megtanulhatják, milyen a felelősségteljes állattartás.