Lehullt a lepel a Halálcsillagról a Star Wars világnapján!

Figyelem, nem csak Star Wars rajongóknak!

2024. május 4 - a nemzetközi Star Wars világnapján jelentették be a Travelling Galaxy kiállításon hamarosan megtekinthető új edukációs kezdeményezést, amely a Svábhegyi Csillagvizsgálóval (lásd Budai Ákos fotóján) való együttműködés eredményeként jött létre. A kiállítás szervezői exkluzív tárlatvezetéssel is készülnek az iskolák és a csoportok számára, amelyek nem csupán szórakoztatnak, hanem mélyreható tudományos értéket is képviselnek.

A Travelling Galaxy privát kollekción alapuló interaktív kiállítás több mint kétszáz – eddig még a nagyközönség által sosem látott – makettet, modellt és életnagyságú bábut mutat be, amely nemrégiben a nagy sikerrel való tekintettel teljesen megújult és immáron egy második felvonással várja látogatóit. A kiállítás továbbra is elsősorban a Star Wars trilógia eredeti (IV., V., VI.) részeire épül, azonban az újítással már a videojátékokból, a legújabb sorozatokból, valamint a könyvekből is jól ismert karakterekkel találkozhatnak a látogatók, miközben Stohl András narrációja vezeti őket végig a kiállításon.

A tárlat különlegességét tovább fokozza a május 4-én, a nemzetközi Star Wars világnapján elsőként bemutatott Menyhei Szabolcs művei, aki jelentős szerepet játszott olyan nagyszabású filmek vizuális effektjeinek létrehozásában, mint a Star Wars. A tematikus világnap alkalmából felajánlotta a saját alkotásai mellett a Clone Wars-hoz készült illusztrációkat is a gyűjtemény részére, amelyeket a Lucasfilm fine art print-ként adtak ki és igazi kuriózumnak számít.

A szervezők a Star Wars világnapja alkalmával, ezúttal a Svábhegyi Csillagvizsgáló csillagászaival dugták össze a fejüket, hogy valami igazán izgalmas, újszerű edukációs tartalommal bővítsék közösen a nagysikerű kiállítás vonzó világát!

Hamarosan nem csak a filmekből ismert Star Wars Univerzummal találkozol, ha ellátogatsz hozzánk, hanem a tárlatvezetés során tudományos háttérinformációkkal is megismerkedhetsz. Így nem pusztán a látvány az, ami maradandó élménnyé varázsolja számotokra a kiállítást!

Tudtad-e például a Halálcsillagról, hogy a valóságban is van egy hold, ami a Halálcsillaghoz hasonló külsővel rendelkezik? Ez a Szaturnusz egyik holdja, a Mimas. És bár a valóságban Halálcsillagot szerencsére nem épített senki, nagyobb méretű bolygókezdeményeket elpusztító folyamatok viszont léteznek.

És azt például tudod-e, hogy Miben különbözik a Star Wars galaxisa a Tejútrendszertől? Mi tudjuk! És te is megtudhatod! Ugye már alig várod!?

Számos ilyen, és ehhez hasonló izgalmas tudományos tényre derül fény hamarosan! Gyertek el a családoddal, az osztályoddal vagy a barátaitokkal, járjátok végig a kiállítást, és legyetek ti azok a kis szuperzsenik, akik mostantól minden társaság Star Wars ’tudósai’ lesztek! Figyelem, nem csak Star Wars rajongóknak!