A Friss Hús bemutatja az idei Friss Csillagokat

Idén is lesz Friss Hús! Május 30. és június 5. között a Puskin moziban rendezik meg a nemzetközi rövidfilmfesztivált.

A Friss Hús 2022 óta minden évben két olyan fiatal színészt mutat be, akikre érdemes odafigyelni: idén Gellért Dorottya és Ionescu Raul a két Friss Csillag. (lásd fotó Hirling Bálint)

A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál szervezőinek fontos célkitűzése, hogy a fesztiválon a filmrendezők mellett más tehetségeknek is teret adjanak, akik fontos részt vállalnak a filmek elkészítésében. Ezért hozták létre a 2022 óta létező Friss Csillag nevű programot, amellyel sokoldalú pályakezdő színészekre kívánják felhívni a figyelmet. A korábbi évek Friss Csillagai Nagy Katica és Váradi Gergely (2022), illetve Tóth Zsófia és Babinchak Atanáz (2023) voltak.

A Friss Csillag a pályájuk elején járó, ám már komolyabb eredményeket elért művészekre fókuszál. A program segíti a kiválasztott színészeket az előttük álló feladatokban, például karrierjük tervezésében. A fesztivál ideje alatt (május 30. és június 5. között) a programhoz kapcsolódó beszélgetések bemutatják a színészi lét mindkét oldalát: a rivaldafénnyel, korai hírnévvel járó sikerek melletti bizonytalanságot, illetve a sikerekhez vezető kemény munka legfőbb állomásait. A Friss Csillagokat bemutató esemény és beszélgetés tanulságos lehet más pályakezdő színészek számára is.

Mindkét 2024-es Friss Csillag szerepelt már a Friss Húson: Gellért Dorottya A kutyák nem esznek füvet (2022), Ionescu Raul pedig a Hogy ne győzzünk (2023) főszereplője volt.

Gellért Dorottya jelenleg az SZFE végzős hallgatója Novák Eszter és Selmeczi György zenés színművész osztályában. A vizsgaelőadások mellett az Örkény Színház Bűn és bűnhődés előadásában is látható. Szerepelt Bagossy Júlia A kutyák nem esznek füvet és Öcsi című filmjeiben, illetve Vermes Dorka első nagyjátékfilmjében, a  Velencében bemutatott Árniban is.

„Bármilyen szerepet szívesen rábíznék Dorkára. Kevés ilyen szövetség jut egy rendezőnek és hálás vagyok érte. Ért és érteni akar, ugyanakkor kritikusan áll a dolgokhoz. Főnixmadár módjára képes alámerülni és újjászületni az érzelmekben, a jelenben él. Sokat tanultam tőle a jelenről. Azt is szeretem, hogy sose hagyja kétségek között a rendezőt. (...) Képes csúffá változni, vagy érzékivé, amire épp szükség van. Mindeközben jól rálát a dolgok intellektuális, ízlésbeli szempontjaira is. Szerencsés vagyok, hogy végigkövethettem, ahogy egy izgalmas idegrendszerű fiatal lány nővé válik és hivatása lesz a színészet” – mondta Bagossy Júlia, az Öcsi és A kutyák nem esznek füvet rendezője a HVG-nek.

Ionescu Rault Füzes Dániel Hogy ne győzzünk című filmjéből ismerheti a Friss Hús közönsége, de szerepelt már többek között nemzetközi produkcióban (Bécsi vér), a Nemzeti Színház Kurázsi mama és gyermekei előadásában, és látható SZFE-vizsgarendezésekben (Mithridatész halott?, Puszták népe) is. A fiatal színész jelenleg a Kaposvári Egyetem színművész szakán negyedéves hallgató.

„Raulban először az arca fogott meg. Megvolt benne minden, ami a karakterhez szükséges volt – keménység és kellő sunyiság, de mindeközben a szemében megbújt egy mély érzésű szív ígérete is. A forgatás során kiderült, hogy milyen elképesztően fegyelmezett és felkészült. Már akkor érződött, hogy finom színészi játékának köszönhetően hamarosan többször fogjuk látni a nagyvásznon. Örülök, hogy mindezek mellett jó barátomnak is szólíthatom” – mondta Füzes Dániel.

Az idei Friss Csillagokkal személyesen is lehet majd találkozni a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon. A tervek szerint mindketten láthatók lesznek az idei fesztivál versenyprogramjában is.

A fesztiválon vetített filmekben sok tehetséges fiatal színész mutatkozik majd be, mellettük pedig a szakma legismertebb alakjai is feltűnnek, sokszor meglepő szerepekben. A fesztivál idén is a Puskin moziban lesz, a programok változatos nemzetközi és magyar filmes line-upját hamarosan bejelentik. A filmkészítők számára további szakmai programokkal is készülnek, többek közt az írókat és forgatókönyvírókat segítő Balázs Béla Rövidfilmírói Workshoppal, amelyre továbbra is várják a jelentkezéseket.