Csak háború ne legyen… - megjelent a PG Csoport 4 dalt tartalmazó új albuma

A közel négy évtizede Debrecenből indult, s annak idején az alternatív berkekben a szűk élvonalhoz tartozó  PG Csoport négy dalt tartalmazó lemezt adott ki a napokban.

Ez a 4 dalt tartalmazó lemez azért készült, mert nem szabad és nem lehet elfogadni, hogy ennyi ember halt meg az orosz-ukrán háborúban és pusztul el napjainkban is, köztük kárpátaljai magyarok. Einstein szerint a jövőben: “Az emberiség sorsát teljességében erkölcsi fejlődése határozza majd meg”. Nem a legújabb technikai vívmányok, hanem az erkölcsi fejlődés – a már megélt és az egész világra szenvedést és halált hozó első és második világháború után… Az orosz-ukrán háború és a nemrég kirobbant izraeli kofliktus, - nem egy videójáték, és nem virtuális térben zajlik:

       “Nincsen távol és nem is mese,

       ha a légnyomás véletlen felemel.

       Sokára nő meg az ember gyereke,

       ilyen sorsot azért nem érdemelne:

       Csak háború ne legyen – mondta a nagyapám.”

                          (részlet a Férfiak visszalőnek c. dalból)

Minden eszközt meg kell ragadnunk, hogy ennek a vérontásnak vége legyen. Mi magyarok tudjuk, hogy a legfontosabb az emberi élet, hogy bármely nép megmaradjon, hogy gyermekek szülessenek és láthassák őket a szüleik felnőni.

Ezekhez a gondolatokhoz hívta segítségül a PG Csoport zenekar: Pál István Szalonnát és Bandáját,  egykori zénésztársukat: Halmos Béla prímást felvételről, és gondoltak Karády Katalin örökérvényű dalára is: Valahol Oroszországban…Egy zenész, egy együttes azzal tud hatni, hogy játsza ezeket a dalokat, a rádiók és TV-k azzal, hogy lejátszák, eljuttatják a közönséghez,  a zenehallgató pedig azzal tud segíteni, hogy gondol azokra, akik harcolnak és akik megsebesülnek, vagy hátramaradnak eltemetett szeretteik emlékével.

A Valahol Oroszországban c. dal feldolgozása kapcsán írja Jantyik Zsolt: Emlékezzünk azokra a kárpátaljai magyar férfiakra, akik elestek, vagy el fognak esni a 2022-ben kezdődött szörnyű háborúban. Azoknak a kárpátaljai családoknak küldjük, akik gyászolják gyermeküket, s mindazoknak az édesanyáknak, - legyen az román, ruszin, lengyel, ukrán, orosz és sok más nemzet sarja -, akik örökké siratni fogják háborúban elvesztett gyermeküket! Urunk, mentsd meg az őrülettől Európát és az egész Világot! Hozd el nekünk a Békét!

PG Csoport zenekar:

  Jantyik Zsolt - ének

  Jantyik Csaba - gitár

  Kevin Johnson – gitár, bass

  Takács Szabolcs -basszusgitár

  Angler Ákos – dob

A lemez információi: Csak háború ne legyen...

                                        Üzenet Magyarországról!

                                              PG CSOPORT

1.        Tovább is van, mondjam még? - Ukrajna...

      Az “Aranyosra festem” c. lemez kapcsán készült változat, a kárpátaljai Pál István "Szalonna" és testvére Eszter, valamint "Szalonna és  Bandája" zenekar tagjaival, - énekel Jantyik Zsolt.

2.         Valahol Oroszországban

      Karády Katalin és a dal szerzői: Kovách Kálmán és De Fries Károly emlékére egy új felvétel.  Előadók: Jantyik Zsolt-Jantyik Csaba-Asztalos Rita-Kevin Johnson-Angler Ákos

3.         A Férfiak visszalőnek

      Halmos Béla (1946-2013) prímás, népzenekutató közreműködésével készült változat.

      Előadók: Jantyik Zsolt-Jantyik Csaba-Fazekas László-Kiss Attila-Halmos Béla

4.         Könny hull a kútba

       A PG Csoport zenekar:  "33 - Könny hull a kútba" c. lemezének címadó dala.

       Előadók: Jantyik Zsolt-Jantyik Csaba-Erdős Fruzsina-Takács Szabolcs-Tóth Zsolt

Szöveg: Jantyik Zsolt (1,3,4), Kovách Kálmán (2)

Zene: Jantyik Zsolt-Jantyik Csaba-PG Csoport (1,3,4), De Fries Károly (2)

Zongoraátirat: Asztalos Rita (2)

Hangmérnök: Dióssy Ákos, (1,2,4), Kiss Attila (3)

Felvétel: Barázda stúdió

Zenei rendező: Jantyik Csaba

Borító grafika: Barcsik Géza  

Borítókép: 12-13. századi grúziai freskó, Kintsvisi kolostor