A virtuális múzeumok előnyei

A digitális platformok lehetővé teszik, hogy bárki bárhol a világon felfedezhesse a világ leghíresebb múzeumainak gyűjteményeit, akár otthonról, egy kényelmes fotelből is. Amióta a technológiai innováció megvalósíthatóbbá tette a virtuális túrákat, a világ számos múzeuma kezdeményezte, és egyre több virtuális tartalmat hoz létre.

A virtuális múzeum célja nem a hagyományos múzeumlátogatással való versengés vagy helyettesítés, sokkal inkább a múzeumi élmény fokozása, kiegészítése és gyarapítása azáltal, hogy magas szintű interaktivitást és tartalomgazdagságot kínál, amelyet a való világban lehetetlen megvalósítani. Ettől értékes digitális eszközök, mint a https://spinanga.com/hu/, amelyek számos előnnyel járhatnak.

A hely (és az idő) már nem jelent problémát

A virtuális múzeumok egyik legjelentősebb előnye az, hogy az elhelyezkedése nem korlátozza látogatót. Az intézmények világszerte kínálnak digitális túrákat, bemutatókat és kiállításokat, amelyek lehetővé teszik – az online kaszinó platformhoz hasonlóan –, hogy helytől és földrajzi határoktól függetlenül elmerüljünk a művészeti lehetőségekben. Valójában egyes múzeumok egy lépéssel túllépnek, és különböző időkből származó képeket vagy szimulációkat adnak hozzá. Képzeljük csak el, hogy a világ minden tájáról származó művészeti alkotásokat vagy műtárgyakat tekintünk meg, és láthatjuk azok készítésének idejének szimulált változatát. Ilyen kezdeményezést indított el nemrég a Magyar Nemzeti Galéria is.

Szerezzünk több látogatót

A digitalizáció növeli a webhelyek online kaszinó forgalmát, és több látogatót vonz a múzeumokhoz. A virtuális túrák valójában sok olyan látogatót inspiráltak, akik közömbösek voltak, vagy ellenezték, hogy felkeressék ezeket a helyeket, vagy felvegyék a bakancslistára. A remekművek és kevésbé ismert műalkotások bemutatása ezekben a múzeumokban további kontextussal, történelemmel és technikákkal sokak kíváncsiságát felkeltették, és arra motiválta őket, hogy egynapos személyes látogatást tegyenek a helyszíneken.

Oktatás és szórakoztatás

Minden korosztálynak lehetősége van arra, hogy a saját tempójában tapasztalja meg a kiállításokat, és kölcsönhatásba lépjen velük – ezáltal fogékonyabbá válik a tanulásra. Ez nemcsak egy nagyszerű módja a fiatalok vonzásának, nevelésének és szórakoztatásának, hanem további információkkal, betekintéssel és szabadsággal is szolgálhat az idősebb és érett művészetkedvelők számára.

A hagyományos múzeumoknak vannak bizonyos korlátai. Ezek időre, információra és elrendezésre oszthatók. A virtuális múzeumok megszüntetik ezeket az akadályokat azáltal, hogy meghittebb és személyesebb utazást biztosítanak a kiállításokon keresztül. A látogatók igényeiknek megfelelő ütemben böngészhetnek az általuk érdekesnek tartott művészetek között. Ezen kívül sokkal több információhoz férhetnek hozzá a darabokról. A virtuális túrák – ahogy az online kaszinó világában –  lehetővé teszik számunkra, hogy több szögből tanulmányozzák az elemeket (360°-os képek, belső képek, nagyítási lehetőségek), valamint több kutatást és szövegrészletet kínálnak a bemutatott tárgyakhoz.

Virtuális túrák, amelyeket látni kell

A virtuális kiállítások számos előnye miatt a legnagyobb és leglenyűgözőbb múzeumok némelyike ​​belépett az online térbe. Amennyiben valami újra és izgalmasra vágyunk, abban az esetben az alábbi internetes túrákat ne hagyjuk ki:

  • National Gallery of Art – Washington
  • British Museum – London
  • Nemzeti Modern és Kortárs Művészeti Múzeum – Szöul
  • Louvre – Párizs
  • Guggenheim Múzeum – New York
  • Uffizi Galéria – Firenze
  • Van Gogh Múzeum – Amszterdam
  • Pergamon Múzeum – Berlin
  • Rijksmuseum – Amszterdam
  • Musée d'Orsay – Párizs

Hazai vonatkozásban – a már említett Nemzeti Galéria mellett – érdemes böngészni a www.mozaikmuzeumtura.hu/virtualis-muzeumtura webhelyet, ahol naprakészen informálják a látogatókat az elérhető kiállításokról.

A fentiek alapján azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a digitális gyűjteményeket a hagyományos múzeumokkal egyenrangúnak kell tekinteni. Az élmény soha nem helyettesítheti a valódi művészeti katarzist, ugyanakkor újabb dimenziót adhat. A cél az, hogy a lehetőségek tárházát bővítse azok számára, akik többet szeretnének megtapasztalni. A „művészet” sokkal többről szól, mint ami a múzeum falain belül található. A megalkotásához használt tapasztalatok, ötletek, technikák és elvek ugyanolyan lényegesek. Ha bepillantást tudunk adni a látogatóknak, akár digitálisan is, a művészet magasztosságába, akkor már sokat tettünk a hagyományok ápolásában.