Ilyen lett A nyomorultak sztárokkal teli feldolgozása

Eredethű, mégis modern.

Victor Hugo kortalan klasszikusa kelt új életre a BBC gyártásában készült hatrészes A nyomorultakban, amely december 21-26. között esténként 21 órakor látható az Epic Drama sorozatcsatornán. A legfrissebb feldolgozás elképesztő sztárparádéval bír, és nem véletlenül, hiszen a miniszéria mögött a legendás Andrew Davies áll, aki olyan sorozatok és filmek létrejöttéért felel, mint a Kártyavár, a Háború és béke vagy a Bridget Jones naplója, illetve generációk kedvencévé tette a Büszkeség és balítéletet is.

Daviesnek azonban, aki a Háború és békét is megfűszerezte egy kis vérfertőzéssel, van egy rossz híre: „A szex óriási motivációs tényező ezekben a legendás XIX. századi regényekben, de A nyomorultak esetében más a helyzet. Nem feküdtem rá, igazából nincs is jelen benne. Elnézést, ha csalódást okoztam” – nyilatkozta az író-producer, aki szerint a sorozat egyik mottója lehetne az is, hogy „ebben senki sem énekel”.

Igen, ez az adaptáció más, mint a musical, amelynek filmváltozatát is megszórták anno néhány Oscar-díjjal. A BBC által gyártott, kiemelt jelentőségű szériában több mint 100 olyan színész tűnik fel, akinek van szövege, a történetet pedig 6 órában mesélik el, szóval visszaadja az 1400 oldalra rúgó könyv eposzi méreteit. „Érdekes lesz látni, hogyan reagálnak majd a sorozatra a musical rajongói. Szerintem meglepődnek azon, hogy Victor Hugo eredeti történetének milyen jelentős hányada maradt ki a zenés feldolgozásból” – magyarázta Davies. „A macska-egér harc Javert és Jean Valjean között, vagy Fantine korai évei, amikor még boldog volt, a sorozatban ezt is mind bemutatjuk, méghozzá alaposan.”

Neves színészek adják egymás kezébe a kilincset ebben az új verzióban: a kultikus Drót sztárja, Dominic West játssza Jean Valjean-t, az ellenfele bőrébe a kétszeres Emmy-jelölt David Oyelowo bújt, akit olyan filmekben láthattunk, mint a Csillagok között, a Selma vagy az Ecc, pecc, ki lehetsz?, míg a tragikus sorsú Fantine szerepét az Emily Párizsban sztárja, Lily Collins tölti be. Ugyanakkor kisebb szerepekben feltűnik az Oscar-díjas Olivia Colman, a Stranger Things kiugró sztárja, Joseph Quinn vagy a Harry Potter-filmek Argus Filche, David Bradley is.

Az alkotók legfőbb célkitűzése az volt, hogy korunk közönsége is érezze át A nyomorultak erejét, részben emiatt játszanak benne fontos szerepet feketebőrű színészek is. „Egy olyan társadalomban élünk, ami így néz ki” – mutatott rá David Oyelowo a sorozat színes szereplőgárdájára. „Ha azt akarod, hogy egy 150 éves regény mindenkinek relevánsnak hasson, akkor magadat is látni akarod benne”. Oyelowo egyébként eleinte vonakodott attól, hogy eljátssza a sorozat főgonoszát, mert úgy érezte, hat rész alatt kifárad majd a karakter, de aztán elolvasta Davies forgatókönyvét, ami kontextussal, összetettséggel és dimenziókkal látta el azt a figurát, akit korábban szélsőséges antagonistaként festettek le.

Lily Collins is máshogy, sokkal inkább munkásosztályból származó karakterként formálja meg a tragikus sorsú Fantine-t. Forgatás előtt tanácsot kért Anne Hathawaytől (aki anno Oscar-díjat kapott a figura eljátszásért), aki azt javasolta, hogy ne vesszen el annyira a karakterben, mert az túlzottan megérintené.

Davies szerint A nyomorultaknak még ma is van relevanciája. „A tehetősek és nincstelenek közötti óriási különbségek még most is megvannak. Nem csak Párizsban, hanem mindenhol. Mintha semmit se tanultunk volna az egészből” – mondta az író, és beszámolt saját szomorú felismeréséről is: „A premier köré nagy partyt rendeztünk a Piccadilly-n Londonban. Zuhogott az eső, és a nedves betonon ott ültek egymás mellett a koldusok, mi pedig ott lavíroztunk közöttük a legszebb ruhánkban, hogy odaérjünk a pezsgős fogadásra. Éreztem az iróniát a dologban, de fogalmam sincs, mit lehetne tenni.”

Ha mást nem, akkor tanulni mindenképp lehet A nyomorultak örökérvényű történetéből, amely eredethű, de modern felfogásban érkezik az ünnepi időszakban Epic Drama sorozatcsatornára.