December 18-án, hétfőn este Gianluca Maria Tavarelli rendező lesz az Itáliai utazás sorozat vendége az Urániában

A rendező a Szabadon című filmjét kíséri el Budapestre.

Gianluca Maria Tavarelli rendező személyesen kíséri el Szabadon című filmjét az Uránia Nemzeti Filmszínházba, ahol az alkotást az Itáliai utazás című vetítéssorozatban fogják bemutatni. Az előadást követően a közönség pódiumbeszélgetésen kérdezheti a népszerű tévéfilmeket és -sorozatokat is készítő rendezőt.

A Szabadon a világhírű Elio Germano főszereplésével készült 2003-ban, mégpedig egy az olasz filmművészetben kevéssé reprezentált régióban, Abruzzóban. Az érzelmes történet főhőse egy húszéves vidéki fiú, Vince, aki keresi a kiutat a kevés lehetőséget kínáló falusi környezetből, mert el akarja kerülni az apja sorsát. Apja, Cenzo harminc évig dolgozott egy gyárban, s hiába volt kitűnő dolgozó, végül bezárták az üzemet, őt pedig kirúgták, amit máig sem tudott feldolgozni. Vince más életet akar. Amikor az anyja összeáll egy helyi politikussal, a fiú úgy dönt, hogy a hegyekből a tengerparti Pescarába költözik és ott próbál szerencsét. Szakácsnak áll, megismerkedik egy pincérlánnyal, Gennyvel, akinek szintén megvan a maga baja: nagyon szeretne világot látni, de utazási fóbiában szenved. Vajon a szerelmük megszabadíthatja-e őket magukban hordozott rossz mintáiktól és korlátaiktól? A mellékszerepekben is kitűnő színészeket láthatunk, az apát Luigi Maria Burruano alakítja, akit a Velencei Filmfesztiválon is díjaztak ezért az alakításáért, Gennyt pedig Nicole Grimaudo személyesíti meg.

A Szabadon Tavarelli negyedik nagyjátékfilmje. Az első, a Vigyél el 1994-ben készült. Ezt követően a rendező jó néhány rendkívül eredeti játékfilmmel tűnt ki, mint például az Elhibázott történet (2014) vagy a legutóbbi, a Nyomozás egy szerelem története után (2023) Alessio Vassallóval és Barbara Giordanóval. Ám Tavarelli Olaszországban és külföldön leginkább arról ismert, hogy számos nagy sikerű és jelentőségű tévéfilmet és -sorozatot rendezett. Ezek közül az elő a Paolo Borsellino (2004) volt Giorgio Tirabassival. A Maria Montessori: Egy élet a gyermekekért (2007) című tévéfilmje Paola Cortellesivel Magyarországon is jól ismert, néhány hete a Duna Televízió is sugározta. Tavarelli mögött olyan népszerű sorozatok állnak, mint az Ami örökre megmarad (2010), Az ifjú Montalbano (2012-2015), Maltese – A felügyelő regénye (2017), Én keresni foglak (2020), Hívj még, szerelem (2021), valamint a Mindenki odavan a gyémántokért (2023). Az említett sorozatoknak köszönhetően Gianclua Maria Tavarelli kétségtelenül az egyik legnépszerűbb rendező ma az olasz filmművészetben.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Budapesti Olasz Kultúrintézet által közösen megvalósított Itáliai utazás sorozat még júniusig tart, következő darabja január 5-én, pénteken Michelangelo Antonioni Az éjszaka (1961) című filmje lesz, amellyel a szervezők az olasz film 20. századi ikonja, Marcello Mastroianni emléke előtt tisztelegnek születése centenáriuma alkalmából.