Akiknek fontosak az „Ügyek”

Markó-Valentyik Anna és Vörös Anna kapta idén a Fidelio elismerését.

Idén is két díjazottja van a Fidelio „Ügy” elnevezésű elismerésének, amelyet minden évben olyan alkotók vagy produkciók nyernek el, amelyek fontos társadalmi kérdésekről szólnak és segítenek egy jobb, élhetőbb világ létrejöttében. Ebben az évben Markó-Valentyik Anna színész, bábművész, rendező és Vörös Anna író, pszichológus, komplex művészeti terapeuta részesült az elismerésben.

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca elnevezésű kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatta be azt az ötven kulturális szereplőt, akire érdemes odafigyelni. 2018-ban bővültek a kategóriák, ekkor került be az „Ügy” elnevezésű elismerés is, amellyel azokat díjazták, akik sokat tesznek azért, hogy a kultúra mindenkinek elérhető legyen, akik tehetségeket kutatnak fel és mentorálnak, művészeti eseményeket hoznak létre. A kategória védnöke Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes volt.

2022 őszén, alapításának huszadik évfordulóján, a Fidelio felélesztette a koronavírus járvány idején megszűnt kiadvány „Ügy” kategóriáját, amelybe minden évben két alkotót vagy produkciót választanak be, hogy a rendelkezésükre álló eszközeikkel támogassák a fontos társadalmi ügyekről, kérdésekről szóló jelenségek bemutatása mellett elkötelezett művészek és munkáik útját.

Idén két különlegesen elhivatott alkotóművészre esett a választás.

Markó-Valentyik Anna színész, bábművész, rendező, a gyerekek színházi nevelésében végzett kiemelkedő munkája, a bábművészet iránti elhivatottsága, valamint a környezettudatosság népszerűsítéséért tett törekvéseinek elismeréseként részesült a kitüntetésben.

Vörös Anna író, pszichológus, komplex művészeti terapeuta pedig érzékenyítő missziója elismeréseként, a menekültek láthatatlan lelki sebeinek gyógyításáért az irodalom eszközeivel, a Vadoma címmel megjelent kötetében.

„Az idei díjazottjaink munkásságában megjelenő témakörök, mint a migráció, a környezetvédelem vagy a jövő generációinak megszólítása, mind-mind olyan problémákkal foglalkoznak, amelyek alapjaiban meghatározzák a jelenünket, és várhatóan a következő évtizedek legfontosabb kérdései maradnak. A mi feladatunk felhangosítani ezeket a kezdeményezéseket – mondta a díjátadón Canjavec Judit, a Fidelio lapigazgatója és Várhegyi András, a Fidelio főszerkesztője. – Továbbra is hiszünk abban, hogy akinek fontos egy élhetőbb, jobb világ létrejötte, annak tenni is kell érte. S mi igyekszünk minden lehetséges eszközzel segíteni a társadalmi problémákra érzékeny alkotókat, előadásokat, ügyeket.”

A Fidelio az alkotókat és munkáikat egy éven keresztül médiapartnerként támogatja abban, hogy megkapják azt a figyelmet, amit ők és az általuk képviselt a fontos „Ügyek” megérdemelnek.

Markó-Valentyik Anna 1990-ben született Budapesten. 2017-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábszínész szakirányán. Junior Prima-díjas bábművész, a színpadi játék mellett rendez is, számos csecsemőszínházi előadás fűződik a nevéhez. Aktívan tesz a környezetvédelemért, két rendezésében is foglalkozott a témával: a 2020-ben bemutatott Rügyek és gyökerekben (Budapest Bábszínház), valamint a 2021-es Grétában (Kabóca Bábszínház). Országszerte fellép Alaine – Ideje a meghalásnak című monodrámájával, amelynek az öregedéshez és a halálhoz való viszony áll a középpontjában. Jelenleg készülő projektjében azt vizsgálja, mennyire erős a báb történet és szöveg nélkül.

Vörös Anna 1995-ben született Pécsett. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végzett pszichológiát, jelenleg a doktori iskola hallgatója. Prózái megjelentek többek közt a 2000, a Kalligram és az Élet és Irodalom című folyóiratokban. 2022-ben jelent meg első kötete, Vadoma címmel, a FISZ gondozásában, amelyben egy szír menekült lány megpróbáltatásokkal teli életét hozza közelebb az olvasókhoz.

(Molnár Miklós / Fidelio fotóján Canjavec Judit, Markó-Valentyik Anna, Vörös Anna és Várhegyi András)