Első önálló koncertjét adja újjáalakulása óta a Kelemen Quartet a Zeneakadémián

A legendás vonósnégyes pénteken lép fel a Ligeti 100 sorozatban Haydn, Ligeti és Bartók műveivel.

A Zeneakadémia LIGETI 100 koncertsorozatában a Kelemen Quartet (lásd fotó) az alma mater meghívására különleges programmal készül november 24-én, pénteken. Elhangzik Haydn: 61. (d-moll) vonósnégyese után Ligeti: 1. vonósnégyese, majd Bartók: 4. vonósnégyese is. A nemzetközi koncertéletben rendkívül aktív tagokból álló és 2021-ben újjáalakult kvartettet Kelemen Barnabás és Kokas Katalin alapította, az együttes olyan emblematikus helyszínek műsorát gazdagíthatta, mint a New York-i Carnegie Hall, a londoni Wigmore Hall vagy az amsterdami Concertgebouw. Az alapító tagok mellett további tagjai Jonian Ilias Kadesha (hegedű) és Vashti Mimosa Hunter (cselló).

2023-ban világszerte megemlékeznek az egyik legnagyobb hatású huszadik századi magyar zeneszerző, Ligeti György születésének századik évfordulójáról. A Zeneakadémia is több koncerttel készült az alkalomra: a májusi születésnap körül megrendezett események után ősszel további színes programokkal várják a közönséget. A Kossuth-díjas Kelemen Barnabás vezette együttes az 1. vonósnégyest szólaltatja meg az életműből, amely még Budapesten született 1953–54-ben, de pár évvel később már Bécsben került sor a bemutatójára.

„Mindketten Bartók hívei voltunk, és az ő zenéjében láttuk a továbbfejlődés alapját egy olyan új, kromatikus-modális zenei nyelv felé, amely nemzetközi, és mégis a magyar hagyományban gyökerezik” – vallotta kettejük fiatalkori kompozíciós stílusáról Kurtág György, aki úgy tekint Ligeti művére, mintha az Bartók hetedik vonósnégyese lenne. A darabot meghallgatva valóban érezhetjük többek közt annak a huszonöt évvel korábban keletkezett 4. kvartettnek a hatását, ami szintén elhangzik a koncerten. Az első részben továbbá meghallgathatjuk a Kelemen Quartet előadásában Haydn 61. (d-moll) vonósnégyesét is.

Zeneakadémia Nagyterem, 2023. november 24. péntek 19.30

LIGETI 100

Kelemen Quartet

   Haydn: 61. (d-moll) vonósnégyes, Hob. III:76 („Quintenquartett”) [op. 76/2]

   Ligeti: 1. vonósnégyes („Métamorphoses nocturnes”)

   Bartók: 4. vonósnégyes, BB 95

Kelemen Kvartett: Kelemen Barnabás, Jonian Ilias Kadesha (hegedű), Kokas Katalin (brácsa), Vashti Mimosa Hunter (cselló)

Részletek, jegyek itt.