37. Mesterségek Ünnepe

Augusztus 18. és 20. között idén 37. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét.

A Budai Vár polgárvárosi részén közel ezer hazai és külföldi kézműves portékáit csodálhatják meg az érdeklődők és a közel száz látványműhelyben ki is próbálhatják a mesterségeket.  A rendezvény idei díszvendége Csehország, kiemelt témája a népi parasztkonyha kellékei lesznek. Az ország legnagyobb családi fesztiválján fellép többek közözött a Romengo, Szalonna és Bandája valamint a Fitos Dezső Társulat, a legkisebbek a Hagyományok Háza Fabatka Portáján találnak kedvükre valót.

A Budai Vár polgárvárosi részének terein és hangulatos utcáiban augusztus 18. és 20. között tartják az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A több mint nyolcszáz magyar és közel százötven külföldi kézműves részvételével rendezett fesztiválon nem csak megcsodálni és megvásárolni lehet a népi kézműves portékákat, de a közel száz látványműhelyben ismerkedhetnek a látogatók az ősi szakmák rejtelmeivel, bepillantást nyerhetnek a Kárpát-medence kézműves közösségeink munkájába. Az ország legnagyobb családi fesztiválján a legkisebbeket gyerekprogrammal, népi gyerekjátszókkal, a régi idők népi játékaival, a felnőtteket divatbemutatóval, táncházzal várják a Budai Vár polgárvárosi részén, a Tóth Árpád sétányon, a Táncsics Mihály és Tárnok utcában és a Szentháromság téren keresztül a Dísz térig.

Idei díszvendégünk Csehország lesz, a strážnicei székhelyű Nemzeti Népművészeti Intézettel (Národní ústav lidové kultury) együttműködésben csehországi kézműveseket fogadunk. A kézműves mesterek műhelyeiben a hagyományos népi mesterségekkel: többek között szövéssel, kékfestéssel, ütőfakészítéssel, hímzéssel és gyapjúfeldolgozással ismerkedhetnek meg a látogatók. 

A rendezvény idei kiemelt témája a Petőfi-emlékévhez kapcsolódik, "Befordultam a konyhára…" címmel a népi parasztkonyha kellékei kerülnek a fókuszba. Olyan konyhai eszközöket mutatnak be a mesterek, amik a mai modern konyhának is hasznos tartozékai lehetnek, mint például fazekas termékek, sütő- és főzőedények, lakás és konyha textilek, tárolóedények, valamint vesszőből, csuhéból, gyékényből készült használati tárgyak.

Idén 20 éve csatlakozott Magyarország az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Egyezményhez. A Mesterségek Ünnepén kiemelt megjelenést kapnak azok a közösségek, akik olyan mesterségeket képviselnek, amelyek felkerültek az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség nemzeti és reprezentatív listájára. Itt mutatkoznak be többek között a kalocsai, matyó és sárközi kézműveshagyományok, a mohácsi busók, a kékfestés és a tojásírás élő hagyománya, a höveji csipke, a szegedi papucs és az úri hímzés.

Idén is a Mesterségek Ünnepén kerül bemutatásra a „folkTREND!” divatbemutató. A program évente kiírt pályázatok útján teremti meg a lehetőséget a bemutatkozásra azon tervezők számára, akik hagyományos viseleti kultúránkhoz visszanyúlva a XXI. század igényeinek megfelelő ruha-, illetve öltözék kiegészítő kollekciókat hoznak létre. Idén ötödik alkalommal lehet majd látni a kiírt pályázat nyertes alkotásait. A program küldetése összecseng a Mesterségek Ünnepe létrehozóinak eszméivel: a népi hagyományokat a mai modern ember számára is értelmezhetővé és használhatóvá tenni az élet különböző területein: a tárgyi kultúra, a zene, a gasztronómia és persze az öltözködés világában is.

A fesztiválon hazánk legkiválóbb népzenészei, világzenészei és néptáncegyüttesei lépnek fel. A Szentháromság téri nagyszínpadon többek között a Tatros Együttes, Tímár Sára és zenekara, Lakatos Mónika és a Romengo, az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület táncegyüttesei, a Fitos Dezső Társulat, valamint Szalonna és Bandája várja a közönséget. A Hagyományok Háza Dísz téri Fabatka Porta népi játszótéren bábszínházzal, ölbéli játékokkal, mesemondókkal, gyerekkoncertekkel és tánctanítással és kézműves-foglalkozásokkal várják a legkisebbeket. Egész nap kikiáltók, gólyalábasok, mutatványosok teremtenek utánozhatatlan vásári hangulatot a Budai Várban a népi mesterségek Kárpát-medencei seregszemléjén. Augusztus 20-án kenyéráldással és a mesterek felvonulásával köszöntik Szent István napját és az új kenyér ünnepét. (fotó Papp Kornél)