Négy Fonós lemezt jelöltek Fonogram-díjra több kategóriában

Herczku Ágnes, Bognár Szilvia, Cserepes Károly és a Canarro lemeze került a legjobbak közé.

Az év hazai világzene-népzenei albuma kategóriában a Cserepes The Sold Girl című lemezét és Herczku Ágnes Hozomány Magyarvista című duplaalbumát jelölte a zsűri, a hagyományos slágerzenei album kategóriában a Canarro New York, Párizs, Budapest című lemezét, míg a hazai gyermekalbum kategóriában Bognár Szilvia Titoktok című korongját szavazták be a szakemberek a legjobbak közé. A Fonogram-díj jelöltjei közé bekerülni is nagy elismerést jelent, hiszen mindössze 5-6 lemezt válogatnak be kategóriánként. A kategóriák győzteseit április 29-én a Fonogram-napon teszik közzé online esemény keretében.

Cserepes remix-sorozatának következő darabja törökséggel való kapcsolatainkra és a jelenre reflektál: „mert minden háború róluk szól: a civil áldozatokról, az anyáról, a lányról, a gyerekről.” Az albumon az alkotó – ahogy a korábbi nagysikerű remix lemezein - tradicionális hangfelvételeket ágyazott szokatlan zenei környezetbe, ezáltal új zenei szövetet hozva létre. A lemez meghallgatható itt.

Herczku Ágnes Hozomány – Magyarvista című albumát egyetlen vistai (Kalotaszeg) asszony, András Jánosné Gergely Erzsi „Erdei” dalai köré építette. Erre nemcsak „Erdei” Erzsi kivételes egyénisége, repertoárjának gazdagsága és a faluban betöltött közösségi szerepe adott okot, hanem az évek során elmélyülő, egyre meghittebb kapcsolatuk is. Az album dupla CD-t tartalmaz: a Gyűjtés-en az évekkel ezelőtt felvett dalok válogatott anyaga, a Revival CD-n pedig a hazai népzenészek legjavából összeállított zenekar énekes és hangszeres felvételei hallhatók. Meghallgatható itt.

Egy koncert után az egyik rajongó így jellemezte a Canarro zenekart: „Amikor a Canarrot hallgatom, olyan, mintha New York, Párizs, Budapest régi, zenés mulatói és elegáns szalonjai telnének meg újra élettel, és ezek a távoli világok találkoznának egy színpadon.”

Ebből a találó mondatból alakult új albumuk címe, amelyben énekes vendégművészekkel idézik meg a múlt század eleji Budapest, New York és Párizs hangulatát. Meghallgatható itt.

Bognár Szilvia ikonikus gyerekműsora, a Titoktok az elmúlt években a családok kedvence lett, bejárta az ország szinte minden szegletét, fesztiválját és most lemezen is megjelent. Az albumon az elmúlt évek munkájának, élményeinek esszenciája hallható. Meghallgatható itt.

A többi jelöltről és a díjról további részletek a Fonogram weboldalán. A lemezekről bővebb információ a Fonó oldalán.