Különleges hárfás nap április 23-án a budapesti Festetics Palotában

Vigh Andrea koncertje gyerekeknek és felnőtteknek, fiatal tehetségek bemutatkozása.

Április 23-án vasárnap délelőtt 11 órakor hárfabemutató koncerttel indul a különleges hárfás nap a Festetics Palotában. A gyerekeknek tartott délelőtti hangversenyen Vigh Andrea hárfaművész játékos formában mesél a hangszer 5000 éves múltjáról. Délután 4 órakor ifjú tehetségek mutatkoznak be: Bajcsay Zsófia és Szöllősy Vágó Panna hangversenyén Bach és Fauré művei mellett Rossini és Csajkovszkij témáinak feldolgozását is meghallgathatják az érdeklődők rondó és fantázia elnevezéssel. Erre a két hangversenyre a belépés díjtalan, de regisztrálni kell ezen az e-mail-címen. Este 7 órakor kezdődik Vigh Andrea (lásd fotó Felvégi Andrea) hangszerbemutató koncertje „A hárfa aranykorai – a hangszer kultúrtörténetének legérdekesebb korszakai” címmel.

A felnőtteknek rendezett izgalmas és különleges hangversenyen a hárfa történetével és a hangszer működésével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Az 5 ezer éves hárfa története az ókorban indult és a középkor sokszínűsége után, ahol a hárfák számos fajtája létezett, az 1700-as évektől a pedálos hárfák megépítésével fokozatosan letisztult a hangszer forma- és hangzásvilága. A párizsi arisztokrácia hárfadivatjából európai divat lett az 1789-es forradalom után. A polgári családok szobáiba is bevonult a hangszer és lassan kialakult a professzionális hárfázás. A hangszergyártók is éles versenyben voltak egymással. 1810-ben Sebastian Erard megépítette a duplapedálos hárfáját, melyet a mai napig használunk kisebb fejlesztésekkel, gyakorlatilag változatlanul. Parish Alvars volt az a hárfás géniusz, aki megmutatta Erard hangszerének segítségével a jövőbe vezető utat.

Hárfás nap a Festetics Palotában (1088 Budapest, Pollack M. tér 3.)

2023. április 23. (vasárnap), 11 óra

   MVM Koncertek – A hangszerek világa. A hárfa sokszínűsége

   Vigh Andrea hárfabemutató koncertje gyerekeknek

(A belépés díjtalan, de regisztrálni kell az e-mail-címen!)

2023. április 23. (vasárnap), 16 óra

   MVM Koncertek – Fiatal tehetségek hárfa hangversenye

   Bajcsay Zsófia és Szöllősy Vágó Panna

Fauré: Impromptu, op. 86, C. Ph. E. Bach: G-dúr hárfaszonáta, H. 563,

Giovanni Maria Trabaci: Ancidetemi pur per l'Arpa,

Walter-Kühne: Fantázia Csajkovszkij Anyegin című operájának témáira, Sergiu Natra: Sonatina,

Bochsa: Rondó Rossini A sevillai borbély „Zitti, zitti” című tercettjére,

de la Presle: La jardin mouillé

(A belépés díjtalan, de regisztrálni kell az e-mail-címen!)

2023. április 23. (vasárnap), 19 óra

   MVM Koncertek – Az 5000 éves hangszer

   Vigh Andrea hárfabemutató estje felnőtteknek

A hárfa aranykorai – a hangszer kultúrtörténetének legérdekesebb korszakai

A koncert műsorában a hárfa irodalmának legérdekesebb és legszebb darabjai szólalnak meg a kezdetektől napjainkig, mint O’Carolan, Brian Borouh, Purcell, Händel, Dussek, Donizetti, Hasselmans, Durand, Fauré, Debussy, Tournier és Smetana.