Hogyan befolyásolja testünk épsége agyi kapacitásunkat?

Több száz évbe telt a tudománynak, mire összerakta a puzzlet az emberi testről, amely bizonyította: a bonyolult rendszerben minden mindennel összefügg. Ennek ellenére még mindig hordoz rejtelmeket a szervezetünk: nem véletlenül esik meg gyakran egy-egy testi tünet kapcsán, hogy meglepő az ok, amely kiváltja a problémát. Az összetett gépezet egyik legfőbb irányítója az agy: azonban nemcsak ő hat a rendszerre, amelyet mozgat, hanem az is visszahat rá. De mégis hogyan működik mindez?

Agyunknak a kognitív, tudati funkciókon kívül számos dologban jut szerep a testünk működését tekintve: az észleléstől kezdve a mozgásminták létrehozásán át az ösztönös cselekvésekig. Számunkra nem érzékelhető módon követi le, hogy éppen milyen helyzetben, körülmények között milyen típusú, irányú mozgásokat végzünk, miközben felügyeli, hogyan tehetjük meg azt a lehető legbiztonságosabb feltételek között. Szintén hozzákapcsolható idegrendszerünk működése, amely nemcsak számos fizikai folyamattal függ össze, de a pszichénk állapotát, közérzetünket is nagyban befolyásolja. A testünkre kihat mentális fáradtságunk, és gyakran az izmainkban, szerveinkben érzett fájdalmak eredete, valójában másutt keresendő.

Azonban a nagy rendszer működése a kölcsönhatáson alapul: azaz testünk különböző változásai, nehézségei is kihatnak az agyunk működésére. Mentális frissességünket pedig magunk is elősegíthetjük, amennyiben szemmel tartunk néhány alapvető szabályt az életmódunkkal, táplálkozásunkkal, testmozgásunkkal kapcsolatban. Nézzük, mivel segíthetünk magunkon!

Ápoljuk a testet és az elmét!

Agyunk több mint 100 millió idegsejtet foglal magában, amelyek rendkívül szövevényes módon kapcsolódnak egymáshoz, miközben rengeteg információt közvetítenek testünk felé. Talán kevésbé ismert tény, de ha agyunk nem kapja meg a megfelelő vitaminokat és tápanyagokat, akkor működése lelassul, kevésbé hatékony. Ha azonban hozzájut mindenhez, amely szükséges számára, teljesítőképessége legjavát hozza.

Bár gyakran definiálják a szénhidrátokat a fogyókúrázók körében ellenségként, fontos tudni: a jó szénhidrátokra a testnek és az elmének is szüksége van. A lassabban felszívódó, komplex szénhidrátok az agyat is hosszabb időn át látják el energiával, ide sorolhatóak a teljes kiőrlésű gabonák, a burgonya, illetve a legtöbb zöldség.

Az agyműködésre különösen jó hatással bíró élelmiszerek az avokádó, az alma, a diófélék vagy a halak. Utóbbiak omega-3 zsírsav tartalmuk miatt különösen védik az agyat az öregedéstől, mivel képesek javítani a neuronok szerkezetét.

Egy kis étcsokoládé és pár bogyós gyümölcs is belefér, ha az agyserkentés a cél: az antioxidáns-hatású finomságok ugyanis jótékonyan befolyásolják az agysejtek közötti kommunikációt. Persze ezeket cukortartalmuk miatt mértékkel ajánlott fogyasztani.

Az agy megfelelő működésében a vitaminoknak is nagy szerepük van, különösen a téli időszakban, amikor a kevesebb fény miatt a közérzetünk, pszichénk is támogatásra szorul. A legfontosabb vitaminok a B-, a C-, az E-vitamin, emellett a béta-karotin és a magnézium is jó hatással lehet a szellemi teljesítményre.

A megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása szintén kiemelten fontos, hiszen ennek hiányában a vér besűrűsödik, a szív nehezebben pumpál, így a sejtekbe kevesebb oxigén jut.

Agyunk jó állapota és teljesítménye kihat a koncentrációra, a kreativitásra, a munkabíró képességre, a hatékony gondolkodásra, ezért mindenképp érdemes ápolni a testet, hogy ezáltal a szellem is töltődjön.

Hogyan segít a testmozgás?

A rendszeres testmozgás nemcsak az ideális testsúly megőrzése miatt lényeges: gyermekkorban a szervek megfelelő fejlődését is elősegíti, felnőttkorban pedig megőrzi azok egészségét.

A sport – legyen az akár egy hosszú séta – a szív működésére különösen jó hatással van, csak úgy, mint vérkeringésre. Ezáltal pedig az agy számára is előnyt biztosít, hiszen a szervezet így kellő mennyiségű oxigént képes juttatni az agysejtek számára.

A rendszeres testmozgás emellett növeli a sejtek élettartamát az egész testben, így az agyban is, valamint segít megszabadulni a méreganyagoktól: ezáltal több tápanyag és folyadék jut be a szervezetbe. De nemcsak közvetve – egyéb szerveink egészségének megőrzésével –, hanem közvetlenül is jótékonyan hat a mozgás a szellemi teljesítményünkre. A rendszeres sportnak közérzetjavító hatása van, oldja a napi szorongást és stresszt, felélénkíti az elmét. Ezért is javasolt az ülőmunkát végzők számára, hogy mindenképpen iktassanak be valamiféle mozgást a napi feladatok közé.

Egységben az erő

Test és lélek egysége tehát a szellemet is magában foglalja: amennyiben tudatosan odafigyelünk egészségünkre, nemcsak a fizikai problémákat kerülhetjük el, vagy csökkenthetjük előfordulásukat, hanem az elménk működését is támogathatjuk vele. Az átgondolt táplálkozás, a vitaminok pótlása, a rendszeres testmozgás nem csupán a fittség és a külcsín összetevői: a kreatív szellem, a hatékony gondolkodás, a koncentrált munkavégzés lényeges hozzávalói is.