FRUSKA worhshopok a hátrányos helyzetű lányok és a design találkozására

A FRUSKA interdiszciplináris design képző- és termékfejlesztő kezdeményes nyílt workshopot tart a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen 2022. október 4-én.

A projektet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Innovációs Központjának Social Design Hub-ja hozta létre, a projekt vezető kutatója Csernák Janka. A FRUSKA a kézzel fogható megoldások létrehozására és a társadalmi párbeszéd elősegítésére jött létre.

A nemek közötti egyenlőségi törekvések ellenére az olyan feladatok, mint a háztartási munka, a gyermekek vagy idős hozzátartozók gondozása, ma is jellemzően a nőkre hárulnak. A szegénységből és szegregációból való kimozdulást emellett számos más hátráltató tényező is nehezíti, amely a nőket, ezen belül még inkább a hátrányos helyzetű fiatal lányokat, fokozottan érinti. A szegénység nemi problémaként való kezelése segít jobban megérteni azokat az akadályokat, amelyekkel a hátrányos helyzetű nők szembesülnek, melyek közül az egyik a munkaerőpiacon tapasztalható akadály.

A FRUSKA programja az önbizalom fejlesztésén keresztül igyekszik eszközöket adni a résztvevők kezébe, hogy saját helyzetükön hatékonyabban tudjanak változtatni. Ez hosszú távon is kihat az életpálya alakulására, akár az oktatási rendszerben való részvétel, akár a munkaerőpiac területén.

A FRUSKA workshopokon kiemelten fontos az interszekcionális szemlélet és a női készségfejlesztés megvalósítása a folyamat során, ezzel is megküzdve a hátrányos helyzetű nőket érintő megkülönböztetést a munkaerőpiacon. A Műhely alapgondolata, hogy a tárgyi környezet és taktilis képességek fejlesztésével a résztvevő lányok képesekké válnak tágabb környezetüket is alakítani, abban pozitív változást létrehozni. A műhely programjának kidolgozásakor kiemelt fontosságot kap a különböző technológiákkal történő kísérletezés, a design innováció, a támogató és megerősítő pedagógiai folyamat.

A Műhely a design folyamat gyakorlati aspektusaira fókuszálva, kreatív tanulást, közös alkotást tesz lehetővé olyanok fiatal lányok (10-18) számára, akiknek ez a lehetőség máskülönben nem adott. A bevonó tervezésen és kölcsönös tanuláson alapuló programmal az önbizalmát és önrendelkezését erősítjük, hogy a lányok később az életben és a munkaerőpiacon is jobb esélyekkel induljanak.

A FRUSKA őszi programja két szakaszos. Az első, szeptember végi foglalkozáson makettkészítésen keresztül tanulnak önismeretet és ismerkednek a tárgyalkotás alapjaival a résztvevő lányok, valamint egy tükörrel való munkán keresztül ismerhetik meg jobban önmagukat. A következő, október 4-i foglalkozáson, melyre önöket is meghívjuk, ülőbútorokat készítenek és dekorálnak majd a résztvevők, ezzel is erősítve az önismeret és önbizalomépítést.

A FRUSKA projektcsapatának a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Innovációs Központja ad otthont. A MOME Innovációs Központ Közép-és Kelet-Európa egyik legnagyobb designkutató és innovációs központja, ahol a művészeti és designkompetenciák felhasználásával a gazdasági, társadalmi és környezeti kihívásokra keres megoldásokat.

Minden érdeklődőt szívesen várnak az eseményre! A részvételi szándékot kérjük, előre jelezzék a feltüntetett email címen.

2022. október 4., 13.00-15.00

1121 Budapest, Zugligeti út 9-25. / MOME ONE, Faműhely