Hogyan válasszuk ki a megfelelő és ízléses lakástextileket

Olyan világban élünk, amelyben elárasztanak bennünket a legkülönfélébb áruk és mindenféle kivitelű, és talán soha véget nem érő mennyiségű minták. Fontos, hogy olyan kérdéseket tegyünk fel magunknak, amelyek segíthetnek a helyes döntések meghozatalában. A lakástextíliák az otthon fontos részét képezik.

Néha mindenki vágyik arra, hogy meleg takaróba bugyolálja magát, vagy puha párnákba bújva pihenjen. Természetes szükségletünk a béke, a kényelem és a teljes biztonság érzése, amit semmiképpen sem szabad megtagadnunk magunktól. Válasszunk tehát hangulatos és melengető takarókat vagy plédeket, és ízléses párnákkal is kiegészíthetjük a belső teret.

Párnák, mint ízléses és hangulatos dekorációk

Nemcsak a színnek, hanem az anyagnak is döntő szerepe van - még a megfelelő díszpárna kiválasztása is fejtörést okozhat. Ha a belső térnek szüksége van egy kis lendületre, 2 lehetőség közül választhatsz:

egyszínű párnák, minőségi anyagból

mintás párnák, egyedi nyomattal vagy egy adott ünnephez, évszakhoz fűződő mintával

A puha és meleg bársony már beváltnak mondható, mivel kellemes tapintású, és tökéletesen kiegészíti az otthon harmonikus hangulatát. A vászon- vagy kenderpárnák is újra előtérbe kerülnek, biztosítva, hogy otthonod egy kicsit vonzóbbá, egészségesebbé és mindenekelőtt környezetbarátabbá váljék.

Van elképzelésed arról, hogy mi jellemez téged jobban - az egyszerűség vagy a szokatlanság? A színes, természetes motívumokat vagy inkább a letisztult és szerény formatervezést részesíted előnyben? A belső hangulat mellett azt is érdemes figyelembe venni, hogy milyen célra kívánod használni a párnákat (inkább látványelemek lesznek, vagy valóban használt párnák?), és hogyan illeszkednek majd az otthon általános jellegéhez.

Ágynemű, ágyneműhuzat és lepedő

Az ágynemű kiválasztása kicsit bonyolultabb, hiszen olyan otthoni kiegészítőt választunk, amelyben életünk jelentős részét fogjuk tölteni. Ezekre a lakástextíliákra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a párnákra, bár ennél a lakástextíliánál nagyobb figyelmet fordítunk az általános megjelenésre, mivel a belső tér jelentős részét képezik. Az extravagáns és színes ágyneműhuzatok egyre népszerűbbek.

Az anyagok közül különösen a pamut vagy pamutszatén áll az élen. Ha az egészségről és az alvás minőségéről van szó, mindenképpen ajánlatos minőségi anyagokat választani, amelyek néha többet jelentenek, mint maga a design.

A tematikus motívumokkal becsempészheted otthonodba az aktuális ünnep vagy évszak hangulatát. Az antik berendezési tárgyakat horgolt, hímzett vagy csipkés huzatokkal hangsúlyozhatod, míg a keleti megjelenést fényes, bársonyos anyagokkal, szőrmeutánzatokkal emelheted ki.

Takarók és plédek, melyek felmelegítenek

Amikor a lakásodban rohangálsz, másképp érzékeled a szoba hőmérsékletét, mint amikor leülsz egy könyvvel vagy a tévé elé. Éppen ez az a pillanat, amikor egy takaróval felmelegítheted magad. Mindig gondolj a megfelelő szélességre és hosszúságra.

  • Egyszemélyes takaró: minimum 140 cm széles és minimum 200 cm hosszú
  • Kétszemélyes takaró: 220 cm széles és 240 cm hosszú

A takarók lehetnek visszafogottak, de lehetnek merész színűek vagy akár mintásak is, ami nélkülözhetetlen lakáskiegészítővé teszi őket. Az állati szőrmét utánzó takarók nagyon divatosak. Az olcsóbb változatnál a szőrzet rövidebb, míg a fényűzőbb takarók az egzotikus állatok hosszú szőrzetét utánozzák.

Asztalterítők, tányéralátétek és konyharuhák

Az asztalterítők és a konyharuhák gyakran figyelmen kívül maradnak. Pedig ezek az egyszerű kiegészítők is odafigyelést igényelnek. Ha nem rajongsz a fehér terítőkért és a "klasszikus" konyharuhákért, számos érdekes megoldás közül választhatsz.

Egy terítő feldobhatja és felfrissítheti az asztalt, elrejtheti az apró hiányosságokat, de akár az egész asztalt is. Sok "terítő nélküli" háztartás csak tányéralátét elvén működik. Végül, de nem utolsósorban ott vannak a konyharuhák, amelyek gyakran nem szolgálják a céljukat, hanem csak esztétikai kiegészítőként vannak jelen a konyhában. Minden egyes darab egyedi és szokatlan megjelenésű is lehet.

Mindhárom típus esetében a lenvászon a vezető anyag - a szívóképessége, a tartóssága és a környezetbarát tulajdonsága miatt. Egy innovatívabb anyag is megjelent a piacon, mégpedig a kender. Mint láthatjuk, lassan visszatérünk a hagyományos anyagokhoz, amelyek feldolgozásukkal nem terhelik a környezetet. A választás mindig rajtunk múlik.