Életrajzi film a Frankenstein írónőjéről a mozikban

Április 4-től érkezik a mozikba a Mary Shelley – Frankenstein születése című életrajzi dráma, a címszerepben Elle Fanninggel.

A film bemutatja, hogyan született meg a világirodalom legismertebb gótikus rémregénye egy fiatal írónő tollából egy olyan korban, amikor a nőknek még teljesen más szerepet szánt a társadalom.

Mary Shelley Mary Wollstonecraft Godwin néven született Londonban 1797-ben. Anyja az ismert feminista írónő Mary Wollstonecraft volt, aki Mary születését követően gyermekágyi lázban meghalt. Apja az ismert író, filozófus és újságíró, William Godwin. Mary nem járt iskolába, írni és olvasni gyerekkori házvezetőnőjüktől tanult meg, tudását pedig apja hatalmas könyvtárában szerezte, többnyire autodidakta módon. A házukban működő könyvesbolt tudósok, művészek és ismert szabadgondolkodók törzshelye is volt egyben, így a fiatal Mary gyakran hallgatta azok beszélgetéseit, vitáit. Tizenegy éves korában megírta első rövidebb művét, amelyet apja kiadója publikált is. 1812-re azonban a Mary és mostohaanyja közötti feszültség annyira felerősödött, hogy az apjának el kellett küldenie őt barátjához, William Baxterhez, Skóciába. A film innentől követi az ekkor 15 éves, irodalom és írás iránt szenvedélyesen érdeklődő Mary életét.

16 éves korában Mary megismerkedik a Percy Bysshe Shelleyvel (Douglas Booth), az akkor már elismert romantikus költővel, akivel hamarosan egymásba szeretnek. Miután fény derül a kapcsolatukra, az akkori normák ellenére – Percy ekkor nős volt – felvállalják egymás iránt érzett szerelmüket és családjaik akarata ellenére Franciaországba szöknek, majd később Lord Byron (Tom Sturridge) svájci házába utaznak, aki anyagilag kisegítette őket. Byron John Keats és Percy Bysshe Shelley mellett az angol romantikus költészet legismertebb képviselője, a Genfi tó melletti villájában gyakran megfordultak a művészeti élet alakjai, akik irodalmi kihívásokkal, többek közt szellemtörténetek írásával szórakoztatták magukat és egymást. Mary a társasági események során megismerkedik az újraélesztés fogalmával, és teljesen lenyűgözi a gondolat. Ekkor kezdi el papírra vetni ötleteit, amiből aztán a Lord Byronnál töltött idő közben megszületik Frankenstein és teremtményének rendkívüli karaktere.

A kísérteties történet mindenkire, aki találkozott vele, nagy hatást gyakorolt, ám az akkori társadalom nem igazán értékelte a női írókat. A 19. századi Európában, így Angliában is a nőktől leginkább azt várták el, hogy beteljesítsék női princípiumaikat, és azon túl lehetőleg ne sok vizet zavarjanak a férfiak világában.  „Egy nő nem lehet elég intelligens ahhoz, hogy saját ötletei legyenek” - utasították el Maryt az egyik kiadónál, sőt volt, aki azt feltételezte, hogy a történetet nem is ő, hanem Percy írta. Ezek az akadályok csak megerősítették az elszántságát, és Mary Shelley szembeszállva a kor felfogásával, kiállt a művéért és saját identitásáért. A film érzékletesen mutatja be ezt a folyamatot, amely során Shelley végül képes volt legyőzni az előítéleteket, 1818-ban kiadták a regényét, ami a világ egyik legismertebb története lett.

Haifaa al-Mansou, Szaúd-Arábia első női rendezőjének angol-luxemburgi-ír-amerikai koprodukcióban készült filmje a rangos Torontoi Nemzetközi Filmfesztiválon debütált. A főszerepben Elle Fanning látható, aki Low Down című korábbi filmjével Karlovy Varyban elnyerte a Legjobb színésznő díját. Fanningen kívül még számos ismerős színész felbukkan, többek között a Trónok harcával befutott Maisie Williams Mary barátnője, Isabel Baxter szerepében, vagy szintén a sorozatból ismert Stephen Dillane, aki Mary Shelley apját alakítja.

A film Magyarországon Mary Shelley – Frankenstein születése címmel érkezik április 4-től a mozikba, eredeti nyelven, magyar felirattal, a Pannonia Entertainment forgalmazásában. Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Puskin, Tabán és Pólus moziban, valamint az Art+ Cinemában vetítik, emellett országszerte számos helyszínen, többek között Pécsett, Szombathelyen, Miskolcon, Szegeden, Kecskeméten, Szolnokon, Jászberényben, Veszprémben és Sopronban is bemutatják. A vetítési helyszínek részletes listája itt olvasható.