Probstner János emlékkiállítás Kecskeméten

Probstner János tavaly hunyt el, idén lenne 80 éves.

Probstner János (1943-2022) Európai polgár-díjjal elismert, Gorka- (1970) és Ferenczy Noémi-díjas (1998) keramikus művész. A Magyar Iparművészeti Főiskolán szerzett keramikusi és szilikátipari tervezői diplomát. Mestere Csekovszky Árpád volt. 1970-től szerepelt munkáival kiállításokon, itthon és külföldön egyaránt. Néprajzi tanulmányokba kezdett, jelentős tárgyi anyagot gyűjtött a Néprajzi Múzeum megbízásából. Tradicionális motívumok felhasználásával már korán korszerű használati tárgyakat tervezett népművészeti, fazekasipari cégeknek Hódmezővásárhelyen és Kishajmáson.

1977-ben megalapította a Kecskeméti Kerámia Stúdiót a Bács-Kiskun Megyei Tanács támogatásával, melyet közel negyven évnyi igazgatói pályafutása alatt nemzetközi rangú központtá fejlesztett, és létrehozta Európa leggazdagabb kortárs kerámiagyűjteményét. Elképzelése az volt, hogy inspiráló, alkotásra és elvonulásra alkalmas találkozóhelyet teremtsen a világ minden szegletéből ide érkező művészek számára. Irányítása alatt a Stúdió hamarosan az egész világon a kreativitás katalizátoraként vált ismertté – és példaként szolgált más nemzetközi kerámiaművészeti központok számára.

Nevéhez kötődik, hogy a stúdió egyetemi képzőhellyé vált. Probstner János 1986-tól adjunktusként, 1994-től egyetemi docensként vett részt a Magyar Iparművészeti Egyetem Mesterképző Intézetének munkájában, mint a kecskeméti műterem vezetője. Három éven át vezette a Szilikátipari Tanszéket, és dolgozott a Nemzeti Kulturális Alap Iparművészeti Szakmai Kollégiumának vezetőjeként. Tíz éven át vendégprofesszorként tanított az Izlandi Képző- és Iparművészeti Főiskolán. 2011-től a Nyugat-Magyarországi Egyetem Szilikátművészetek Tanszékének vezetője volt Sopronban. Az International Academy of Ceramics (IAC) és a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének tagja volt.

Rangos pályafutása során számos kitüntetést kapott, köztük a Magyar Köztársaság Érdemrend Kiskeresztjét, Bács-Kiskun Megyei Művészeti Díjat, a Ferenczy Noémi-díjat, Kecskemét Felsőoktatásáért és Tudományos Életéért Díjat és a Bács-Kiskun Megyei Príma Díjat.

Probstner János 2015-ben megkapta az Európai Polgári Díjat, melyet az évek során végzett úttörő munkájának jól megérdemelt elismeréséért kapott. Az Európai Parlament e díjjal olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeket és szervezeteket díjaz, akik és amelyek a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához járulnak hozzá, vagy az Európai Unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítanak ki.

A gyakran újító kerámia alkotásai mellett kitűnő és széles körben kiállító grafikusművész volt, valamint termékeny szobrász, aki számos mérföldkőnek számító alkotást hozott létre Kecskeméten és a környező városokban.

A Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Nonprofit Kft. szeptemberben emlékkiállítással tiszteleg Probstner János, a Nemzetközi Kerámia Stúdió alapítójának és egykori igazgatójának munkássága, szellemisége és öröksége előtt. A kiállításon Probstner János grafikái, festményei, kerámiatárgyai, köztéri alkotásainak modelljei mellett helyet kap legjelentősebb műve - a Nemzetközi Kerámia Stúdió - történetét bemutató tárlat is.