Népi építészettel foglalkozó nemzetközi konferenciát rendeznek Veszprémben

Népi/vernakuláris építészet: a hagyományoktól a jövőig.

A népi építészet és a modern építészet kapcsolatáról közösen rendez konferenciát az MTA VEAB Népi Építészeti Munkabizottság, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) valamint a Szimmetria Alapítvány.

A 2023. augusztus 27-30. között rendezendő konferencia fókuszában az újrahasznosítás, a népi építészet értékei, az évszázadok alatt kikristályosodott és alaposan tesztelt hagyományos módszerek és az energiatakarékosság kérdésköre áll. A szakemberek többek közt olyan kérdésekre keresnek válaszokat, hogy hogyan hat a népi építészet a kortárs építészetre, vagy mi lehet a népi építészet emlékeinek kortárs funkciója.

A veszprémi rendezvényre 4 kontinensről 35 előadó érkezik, köztük Adrian Green professzor, az 1952-ben Oxfordban alapított Vernacular Architecture Group elnöke, aki előadásában a népi építészet fogalmának értelmezési kérdéseiről beszél és kitér arra is, hogy miben tér el a britek felfogása az építészet e területével kapcsolatban más európai nemzetekétől. A kaliforniai Elaine Jackson-Retondo az 1980-ben alapított Vernacular Aarchitecture Forum elnöknője az épített örökség védelmével is foglalkozó szervezet elmúlt negyven évének tapasztalatait foglalja össze. Az amerikai Oregon államot Howard Davis professzor képviseli, de távol-keleti szakemberek is jönnek a rendezvényre, így Koreából In-Souk Cho építész, Japánból pedig Nobuo Mishima építész-professzor, aki egy megvalósult projekt részleteit ismerteti: egy régi vasútállomás-épület felújítását és funkciójának újragondolását mutatja be. Az MMA MMKI részéről Csáji László Koppány igazgató előadásában a népi építészet legalapvetőbb példáiból sorakoztat fel néhányat, mint a természeti környezet humanizálásának elemi törekvését, Wesselényi-Garay Andor az MMA MMKI tudományos főmunkatársa pedig az erdélyi ökoregionális és organikus építészetről szól.

A tanácskozás budapesti megnyitóját 2023. augusztus 27-én, 15 órától a MÉM MDK Walter Rózsi-villájában tartják, amelynek keretében a népi építészet témájával foglalkozó társaságok elnökeinek kerekasztal-beszélgetésén kívül plenáris előadást tart Anthony Gall (Óbudai Egyetem), aki Kós Károly erdélyi építészetre gyakorolt hatásáról beszél, továbbá Wesselényi-Garay Andor (MMA MMKI), aki az erdélyi ökoregionális építészeti fordulat inspirálójának a pajtákat tartja és rávilágít arra, hogyan köti össze ez az épülettípus a hagyományos és a kortárs építészetet.

A konferenciához 2023. augusztus 29-én szakmai kirándulás is kapcsolódik a Balaton-felvidéken, hosszabb megállókkal Taliándörögdön, a Káli-medencében majd pedig a Balaton-parton. Ennek során a résztvevők megismerhetnek több olyan épületet, amelyet a Teleki László Alapítvány a Népi Építészeti Program keretében újított fel.

Az MTA VEAB Népi Építészeti Munkabizottság immár másodszor rendez e témában nemzetközi konferenciáját, ezúttal az MMA MMKI-val és a Szimmetria Alapítvánnyal együttműködve, a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa eseményeként.

Magyarországon született valószínűleg a világ első olyan törvénye 1949-ben, amely lehetővé tette, hogy nemcsak egy vár vagy palota lehet műemlék, hanem egy parasztház vagy istálló is. Ennek eredményeként hazánk jelentős számú népi műemlékekkel bír. A népi építészetből ma is sokat lehet tanulni, ugyanakkor a kortárs építészetnek is fontos forrásául szolgálhat.