Sikerrel zárult a nyolcadik Echo Nyári Akadémia

Kelet-Ázsiából, az Egyesült Államokból és Európa számos országából érkeztek résztvevők a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyba.

Hétvégén zárult az egyhetes nemzetközi Echo Nyári Akadémia, amely nyolcadik alkalommal hívta elmélyült és intenzív műhelymunkára a fiatal hegedűsöket, csellistákat és zongoristákat, esténként pedig koncertekkel, neves előadóművészekkel várta az érdeklődő közönséget. Az idei nyári akadémiára többek között Svájcból, Kínából, Indiából és az Egyesült Államokból is érkeztek fiatal művészek, közülük sokan nem először.

Az akadémia alapító-művészeti vezetője, Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész, művésztanár-társai Kováts Péter Bartók-Pásztory-díjas hegedűművész és Varga István gordonkaművész olyan tematika szerint és olyan környezetbe álmodták meg az Echo Nyári Akadémiát, ahogyan ideálisnak tartják a művészképzést. A résztvevők a hangszeres órák mellett kamaraórákat is kapnak, és itt gyakran tanáraikkal is együtt játszhatnak a kastély kiváló akusztikájú termeiben, ahogyan koncerteken is felléphetnek produkciójukkal.

A fesztivál alatt összesen 8 koncertre várták az érdeklődőket és mintegy 600 fő látgatott el ezekre az eseményekre. Magyarország számos területéről érkeztek látogatók az esti hangversenyekre és a délutáni kávékoncertekre, akik a zenei program mellett a kastélyt és parkját is közelebbről megismerhették, körbejárhatták, illetve aki kedvet érzett hozzá, részt vehetett a kurzusokon is.

A programsorozatban neves művészek léptek fel, sor került egy népzenei koncertre, valamint egy zenetörténeti előadásra is Fazekas Gergely zenetörténésszel. A nyári akadémia zárókoncertjén változatos műsor foglalta össze a több mint egy héten át tartó közös munka eredményét.

„a hangszeres órák mellett az együtt töltött idő és az inspiráló beszélgetések adják az Echo Nyári Akadémia lényegét, gyakran nemcsak a kastély termeiből, hanem a kastélyparkból is zene szól. Aki idelátogat, bármikor együtt élhet a zenével – ez az, amibe a koncertlátogatók is belekóstolnak, amikor eljönnek egy-egy esti, vagy délutáni hangversenyre.” – vallja a művészeti vezető.

(Fotó Mudra László)