Vasárnap zenekari koncerttel és díjátadóval veszi kezdetét az idei Cziffra Fesztivál

Nyitókoncerttel és díjátadóval veszi kezdetét február 26-án a Cziffra Fesztivál 2023-as programsorozata.

Idén minden hónapban egészen nyárig számos különleges eseménnyel várják az érdeklődőket. A fesztivál díjaira idén rekordszámú jelölés érkezett, a rangos elismeréseket több kategóriában adják át vasárnap a koncert első felében a Zeneakadémia nagytermében.

A klasszikus zenei koncertek mellett lesz tudományos előadás, bárest és képzőművészeti kiállítás is. A fesztivál eseményein számos műfaj igazi ikonjaival találkozhat a közönség, mint a könnyűzenében Kovács Kati, aki Balázs János zongoraművésszel együtt ad közös koncertet; a Széchenyi- és Bolyai-díjas agykutató, Freund Tamás, aki a zene és tudomány közötti kapcsolatról beszél előadásában; a Hot Jazz Band, akik a bárzenét, illetve Sárközy Lajos és zenekara, akik a cigányzenét képviselik a műsorban. Kelemen Barnabás hegedűművész és Balogh Kálmán cimbalomművész Balázs Jánossal együtt Brahms különböző arcait mutatják be a közönségnek, és nem utolsósorban szerepel a fellépők között az idei gyerekprogram sztárfellépője, Halász Judit, aki Balázs János vendégeként egy egészen rendhagyó műsorral várja a családokat. A szervezők életre hívtak egy Liszt-maraton koncertet is, amelyen több generáció jelentős zongoraművésze szólaltatja meg Liszt összes rapszódiáját. A sorozat keretében Balázs János márciusban Brüsszelbe és Zalaegerszegre is ellátogat. A Cziffra Fesztivál kiemelt szponzora az MVM.

Párizs aranykorát idézi meg a Cziffra György Fesztivál nyitókoncertje február 26-án a Zeneakadémia Nagytermében, majd márciusban Dr. Freund Tamás Széchenyi- és Bolyai-díjas agykutató estjén, március 5-én a Magyar Zene Házában megismerhetjük a kreatív gondolkodóképesség fejlődésének agyi mechanizmusait, továbbá szó lesz az érzelemgazdagság, a motiváció szerepéről a hatékony tanulásban, valamint arról, hogy a művészettel nevelés milyen hatással van belső világunk fejlesztésére.

Kovács Kati megkerülhetetlen alakja a magyar kultúrának, s ez korántsem csak a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjat kiérdemelt, egyedi és varázslatos művészetének tudható be. Lenyűgöző személyiségével, önazonosságával legalább akkora nyomot hagyott generációk emlékezetében, mint felejthetetlen dalaival. Partnereként Balázs János, a zenei stílusok és műfajok polihisztora mindig érzékeny, a pillanatból merítkező zongorajátékával teszi feledhetetlenné az estét. A zenés utazás közben Gundel Takács Gábor páratlan karakterével, a két előadóval közösen idézi fel a pesti bárkorszak hangulatát és ikonikus történeteit április 5-én a MOMKultban.

„A pesti éjszaka élni akar!” A Fesztivál megszokott helyszínén, a MOMKult Színháztermében, a Báresten eleveníti fel április 14-én a Hot Jazz Band, valamint Sárközy Lajos és zenekara a II. világháború utáni Budapest kávéházi életét, amelynek szerves része volt nemcsak a ropogós csárdás, a tengerentúli jazz és a cikázó hegedűszó, de Cziffra György zongorajátéka is.

Igazi klasszikus zenei csemegének ígérkezik a Liszt-maraton Liszt Ferenc összes rapszódiájának bemutatásával. Bartók Béla így fogalmazott Liszt Ferenc Magyar rapszódiáiról: „Formailag, technikailag azonban ezek is tökéletesek, sokszor talán tökéletesebbek, mint egynémely nagyobbszabású, tartalmilag jelentékenyebb műve.”  Diadalmas része ez a liszti életműnek, s mi sem ünnepelhetné méltóbban, mint egy nagyszabású, színes maraton, amely során egészen eltérő személyiségű művészek egyedi megközelítésében élvezhetjük és fedezhetjük fel újra a rapszódiák kincseit április 17-én a MOMKultban. Közreműködnek: Csalog Gábor, Érdi Tamás, Ránki Fülöp, Király Csaba és Mocsári Károly zongoraművészek.

Johannes Brahms két arca mutatkozik meg április 26-án a Magyar Zene Háza Koncerttermében: a kifinomult kamarazenész és a világ felé nyitott szívvel forduló zseni, aki azonnal a saját nyelvére fordítja új felfedezéseit. Az előadóknak különleges kihívást, a hallgatóságnak felejthetetlen utazást jelent a szerző három hegedű-zongoraszonátájának egymás utáni megszólalása. Annál is inkább, hiszen hazánk elsőrangú művészei – Kelemen Barnabás és Balázs János – tolmácsolják, a magyar táncokat pedig Balogh Kálmán egyedi hangzásvilágú cimbalomjátéka teszi még izgalmasabbá és eredetibbé.

A szervezők idén sem feledkeznek meg a gyerekekről, hiszen a zenei nevelést nem lehet elég korán kezdeni – és nincs ennél mókásabb, élvezetesebb tanulás. A végtelenül sokoldalú, emberi rezdülésekre különlegesen érzékeny Balázs János évek óta nyitogatja a kicsik számára a zenei világ kapuit, most pedig a műfaj immár legendás alakja siet segítségére: Halász Judit, aki színészi karrierje mellett új műfajt teremtett gyermekeknek szóló vers-dalaival. Generációk nőttek fel lemezeit hallgatva, vele együtt énekelve, játszva, tanulva, érezve. Ezen az estén tehát nemcsak a gyermekek, de az örök gyermekek számára is garantált a szórakozás május 21-én a MOMKultban.

A Cziffra György Fesztivál 2023-as programjai

2023. február 26. (vasárnap) 19.30 óra – Zeneakadémia, Nagyterem

     Párizs aranykora – nyitóest

     Balázs János, Sandro de Palma és a Budafoki Dohnányi Zenekar koncertje

2023. március 2. (csütörtök) 19.00 óra – Brüsszel, Liszt Intézet

    Hommage á Cziffra

     Balázs János zongoraestje

2022. március 5 (vasárnap) 19:00 óra – Magyar Zene Háza

     Zene és tudomány találkozása a Cziffra György Fesztiválon

     Prof. Freund Tamás, Balázs János

2023. március 13. (hétfő), - Uránia Nemzeti Filmszínház

     „Cziffra100 - Tele van a két kezem boldogsággal”

     Cziffra György életét bemutató dokumentumfilm. Rendező és forgatókönyvíró: Petrovics Eszter. Producer: Lajos Tamás

2023. március 31. (péntek), 19.00 óra - Zalaegerszeg,

     Zalaegerszeg, Városi Hangverseny- és Kiállítóterem

     Cziffra György zalaegerszegi koncertjének 40. évfordulója alkalmából

2023. április 5. (szerda), 19.30 óra – MOMKult Színházterem

     Mesés idők

     Kovács Kati és Balázs János estje

2023. április 14. (péntek), 19.30 óra – MOMKult, Színházterem

     Bárest

     A Hot Jazz Band és Sárközy Lajos zenekarának koncertje

2023. április 17. (hétfő), 18.30 óra – MOMKult, Kupolaterem

     Liszt-maraton

2023. április 26. (szerda), 19.30 óra – Magyar Zene Háza, Koncertterem

     Brahms-est

2023. május 21. (vasárnap), 11.00 óra – MOMKult Színházterem

     Balázs János gyerekkoncertje – Vendég: Halász Judit

További információ, jegyek és egyéb programok a fesztivál weboldalán.