Édes élet tehéntúróval

Falra fel! plakátaukció és pop-art kiállítás a Marczibányin.

Május 9-én új helyszínen és egészen rendhagyó módon egy kiállítás részeként várja a licitálókat a Marczibányi téri Művelődési Központban a Falra fel! plakátaukció. A jól ismert árverést tizenegyedik alkalommal rendezi meg a Múzeum Antikvárium és a Plakátfiú, ahol az alkalmazott grafika legismertebb hazai és külföldi képviselőinek értékes ritkaságaiért szállhatnak versenybe az érdeklődők. Az ehhez kapcsolódó, a pop-art plakátok korszakát bemutató kiállítás ugyanitt május 19-ig látható, ahol az árverés több darabja is megtekinthető.

Május 9-én tizenegyedik alkalommal várják a régi film-, reklám- és propagandaplakátok rajongóit a Falra fel! plakátaukción, ahol ezúttal egészen egyedülálló módon egy pop-art kiállítás részeként kerül sor az árverésre, ahol ismét csodálatos grafikai munkák kerülnek kalapács alá a szakma legelismertebb hazai – Bakos István, Darvas Árpád, Kemény György – és nemzetközi szereplőinek életművéből válogatva.

A tizenegyedik Falra fel! aukción az ’50-es években indult generáció egyik legjelentősebb plakátművésze, a hazai pop-art egyik meghonosítója, Darvas Árpád két filmplakátja is kalapács alá kerül – A Saturnusz nem válaszol és a Becsületbeli ügy. Darvas igazi úttörő volt, aki technikájával és stílusával tökéletesen megújította a plakátművészetet. Darvas mellett Ék Sándor politikai plakátjai és Bakos István munkái is színesítik az igen gazdag felhozatalt.

Az árverés történetében először négy úgynevezett újragondolt plakát is felbukkan majd, melyek jelenléte a kétezres évektől vált igazán jellegzetessé, és legfőbb jellemzőjük, hogy alkotójuk szabadon asszociálhat az alapműre, hiszen nem határolja be őt sem a filmforgalmazó, sem a gyártó cég vagy éppen a producer. Ilyen például Hitchcock klasszikusa, a Hátsó ablak és egy másik örökbecsű filmalkotás, A keresztapa posztere, melyek grafikusa Laurent Durieux, a szakma egyik legjelentősebb művésze.

A Falra fel! aukción ezúttal kalapács alá kerülő magyar reklámplakátok közül kiemelkedik a legendás Tóth József (Füles) Tehéntúró plakátja, ami remek példája annak, hogy egy igazán jó ötletből hogyan valósítható meg egy olyan kép, amelyre évtizedek múltán is „jó szájízzel” emlékszünk vissza. Ezen túl egy tucat idegenforgalmi, a ’60-as, ’70-es években készült, többek között Balaton tematikájú plakát is a gyűjtők kegyeire pályázik, ahogyan a II. világháború előtti kereskedelmi plakátok is, melyek közül a ’20-as, ’30-as évek darabjaira – Shell olaj, áztatószer, paradicsomkonzerv, bor, likőr – licitálhatnak a falragaszok szerelmesei május 9-én.

Természetesen a közönségkedvencek sem hiányozhatnak a Falra fel! kínálatából, így az érdeklődők licitálhatnak Sylvester Stallone legendásan „egyszerű” zsaru mozija, a Cobra plakátjára, ami annak idején megannyi fiúszoba falán díszelgett. A már-már B kategóriát súroló film értékét mindenképpen emeli, hogy Hollywood legfoglalkoztatottabb grafikusa, John Alvin rajzolt hozzá plakátot. Ezentúl igazán egyedi darabja lesz az árverésnek az a régi TV2-es stúdió-díszlet, amely a Magyar Televízió 2-es csatornájának stúdiójában volt háttérelem 1989 és 1991 között. Ez az akkoriban újdonságnak számító darab rövid ideig még a Magyar Televízió Múzeumában is ki volt állítva.

Az avantgárd pápájaként aposztrofált Kassák a legismertebb és talán legjobban eladható magyar alkotó külföldön – ebből a korszakból. Az ő szellemi örökesként tekintünk Fajó Jánosra, aki a kortárs művészet legismertebb alakja volt. Fajó egyik munkájára szintén licitálhatnak az érdeklődők az aukción, de ezen kívül három Kassák-plakát is szerepel az árverésen, melyek közül az egyik egy 1969-es debreceni kiállítási plakát.

A filmplakátok közül kalapács alá kerül Fellini Édes élete, és egy, a Corso moziban vetített némafilmet beharangozó plakát 1927-ből, de sci-fi moziplakátokban is erős lesz a tizenegyedik Falra fel! felhozatala.

Tovább színesítik az árverés kínálatát a koncertplakát ritkaságok: az egyik a Syrius együttes klubkon-certjét hirdeti, ami igazi kuriózum, hiszen ilyen darab árverésen még soha nem fordult elő. Másfél évtizeddel később a magyar "könnyebb" zenében a progressziót már elsősorban az underground zenekarok fellépései, happeningjei jelentették. Valószínűleg a Kétfarkú kutya egyik felmenője lehetett a Barkácskutya, akinek érzelmi életét az Albert Einstein Tánczenekar (A. E. Bizottság) tagjai adták elő a külvárosi Ikarus Műv. Ház.-ba kivándorolt nagyérdeműnek a méltatlanul elfeledett "viparett" műfajában. De ott lesznek az árverésen a XX. századi ikonjai is, mint Jimi Hendrix, Charlie Chaplin, Woody Allen és Minarik Ede.

Bővebb információ:   Web,   Fb-esemény,   Fb-oldal,   Árverési anyag,   A velünk élő pop-art kiállítás.