Egy hónap múlva ingyenes JFF Online Japán Filmfesztivál

Június 5-étől a nappalidból mozizhatsz az egész országban!

Egy év kihagyás után a Japán Alapítvány Budapesti Iroda idén újra megrendezi online formában a JFF Online Japán Filmfesztivált. 2024. június 5. és július 3. között az ország bármelyik pontjáról, eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal, otthonunkban, a kanapéról ingyenes nézhetünk meg 23 kortárs japán filmet és 2 minisorozatot, melyek között találhatunk a kritikusok által elismert díjnyertes munkákat és szórakoztató filmeket egyaránt. Az idei kínálatban szerepel többek között Kinosita Keiszuke Tizenkét szempár (lásd fotó) című Golden Globe nyertes klasszikusa, Josino Kóhei a Japán Filmakadémia Díján az idén 10 jelölést begyűjtött és a Legjobb Új Színész Díját megnyert Csúcsanimék! című alkotása és az egyik legígéretesebb ázsiai tehetségnek tartott Koizumi Norihiro 2023-ban a Kinema Junpo Awards-on díjazott Az engem meghatározó vonalak című filmje.

2024. június 5. és július 3. között idén 23 japán filmet és 2 televíziós minisorozatot hoz el Magyarországra a JFF Online Japán Filmfesztivál, köztük Josino Kóhei – aki 2019-ben felkerült a 100 Japán Mozgóképes Alkotó listára – a Japán Filmakadémiától az idén 10 jelölést begyűjtött és a Legjobb Új Színész Díját megnyert Csúcsanimék! című lebilincselő alkotását. A film két filmrendező „párbaján” keresztül olyan embereket mutat be, akiknek szenvedélyük az anime. Az izgalmas, drámai fordulatokkal teli film bepillantást enged az animekészítés kulisszatitkaiba is. A filmben látható anime jeleneteket a legjobb alkotók készítették, köztük a Production I.G. csapata!

Az egyik legígéretesebb ázsiai tehetségnek tartott, a Chihayafuru-trilógiájáról ismert Koizumi Norihiro egy újabb coming-of-age történettel tér vissza. A 2023-ban a Kinema Junpo Awards-on díjazott Az engem meghatározó vonalak című filmje egy fiatalember veszteségéről és az újjászületésről szól. A film két főszereplője két hatalmas népszerűségnek örvendő japán sztár, Jokohama Rjúszei és Kijohara Kaja. A filmet a hagyományos japán tintafestészet, a szumi-e élőben festett látványos jelenetei teszik még hatásosabbá.

Igazi kuriózum, hogy a kínálatban szerepel Kinosita Keiszuke Tizenkét szempár című klasszikusa, mely 1955-ben a Golden Globe-on megnyerte a legjobb külföldi film díját, illetve a Velencei Filmfesztiválon a legjobb film kategóriában jelölték. A film 1928-ban játszódik, Oisi Hiszako általános iskolai tanárnőt modern nézetei miatt a falu gyanakvással figyeli, de tanítványai - tizenkét gyermek - hamarosan megkedvelik. Évek telnek el, kitör a háború, a tanárnő rémülten látja a fiúk lelkesedését. Nyolc év múlva látjuk őt viszont, amikor úgy dönt, visszamegy tanítani, ám a hajdani tizenkét gyermekből már csak néhányan élnek.

A Japán Alapítvány Budapesti Iroda igazgató asszonya, Fudzsii Mami elmondta: „„Az Online Japán Filmfesztivál 2024 újból kiváló japán filmek széles választékát hozza el online, magyar felirattal. Ezúttal 23 filmet válogattunk össze a legkülönbözőbb műfajokból, köztük egy időtlen klasszikust, az animetörténelem egyik legfontosabb alkotását, horror rövidfilmeket és a legújabb japán filmsikereket. Emellett idén először két minisorozat is a program részét képezi, amelyek annak idején engem is televízió elé szegeztek. Remélem, hogy a magyar közönség idén is élvezettel fog elmerülni a japán filmművészet és sorozatok világában.”

A fesztivál ideje alatt, 2024. június 5. és június 19. között a weboldalon minden nap elérhető mind a 23 film, június 19. és július 3. között pedig a 2 minisorozat, melyeket a lejátszás gomb megnyomását követően 48 órán keresztül akár többször is újranézhet a közönség, választható magyar, angol és néhány film esetében japán felirattal.

A Japán Alapítványt a japán kormány hozta létre azzal a céllal, hogy nemzetközi kulturális kapcsolatokat építsen ki és ápoljon világszerte. Az Alapítvány legfontosabb feladata, hogy terjessze a japán nyelvet és kultúrát, elősegítve a népek közötti kölcsönös megértést. Főbb tevékenységi területei a japán nyelvoktatás, művészeti és kulturális cserekapcsolatok, japanisztikai kutatások és akadémiai csereprogramok. A Budapesti Iroda 1991-ben történt megalapítása óta, több mint 30 éve fáradozik azon, hogy közelebb hozza Japánt Magyarországhoz. Változatos kulturális programok mellett, gazdag könyvtárral, valamint évente megújuló nyelvtanfolyamokkal várja az érdeklődőket.

A JFF Online Japán Filmfesztivál 2021. februárjában került először megrendezésre és azóta több mint 20 országba viszi el a legizgalmasabb japán filmeket. További részletek a Japán Alapítvány honlapján. FB itt.