5 dolog amit kevesen tudnak Cary Grantről

Archie – Cary Grant élete.

Hollywood fénykorának egyik legnépszerűbb színészikonja, Cary Grant életéről négyrészes minisorozatot forgattak, amely magyar nyelven, reklámmentesen érhető el. A legendás Jason Isaacs (a Harry Potter-filmek Lucius Malfoya) főszereplésével és Jeff Pope, a Philomena – Határtalan szeretet Oscar-jelölt írójának tollából érkezik az Archie – Cary Grant élete című minisorozat 2024. május 8-án 21:00-kor – hazánkban az Epic Drama sorozatcsatorna vetíti reklámmentesen. Az alkotás az ikon életének hullámhegyeit és -völgyeit mutatja be a nehéz indulástól kezdve Hollywood lehengerlésén át a zűrös házasságokig. A négyrészes minisorozat a szintén színészcsillag Dyan Cannon (Grant negyedik felesége, egyetlen gyermekük édesanyja) visszaemlékezései alapján készült, és őszintén szemlélteti a hollywoodi álomgyár minden aspektusát. Ennek apropóján nézzünk 5 olyan érdekességet, ami kevésbé ismert Cary Grantről!

1.   Eltitkolták előle, hogy az anyját egy pszichiátriai intézetbe küldték. A Bristolban született színésznek 9 évesen azt hazudták, hogy az anyja meghalt, és csak évtizedekkel később tudta meg az igazságot. „Húsz év után láttam csak újra az anyámat, addigra már megváltoztattam a nevemet és a szülőföldemtől többezer mérföldre éltem. A legtöbb ember a világon névről vagy látásból ismert, de az anyám nem” – írta később a színész.

2  . Elszökött egy cirkuszi társasággal. Grant – akkoriban még Archie Leach néven – mindössze 14 éves volt, mikor csatlakozott egy utazócirkuszhoz. Aláhamisította az apja nevét az engedélyen, és a társaság tagjaként többek között pantomimkedéssel próbálkozott. Mikor az apja megtudta, hogy mit tett, hazaráncigálta a fiút, aki „válaszul” kicsapatta magát az iskolából (beosont a lányok öltözőjébe). Ezután ismét csatlakozott a társulathoz, és 1920-ban (16 évesen) velük utazott New Yorkba.

3.   A stúdió kérésére változtatta meg a nevét, méghozzá egy általa játszott karakter után. Amerikába érve a színész néhány évig vándorszínházakkal turnézott, de mindvégig a filmek felé kacsingatott. Végül a Paramounttal kötött egy ötéves szerződést, akik felismerték sokoldalúságát, ám a stúdiófőnök, B.P. Schulberg szerint egy Archie Leach nevű fickó nem futhat be, ezért arra utasították, hogy változtassa meg a nevét „valamire, ami amerikai eredetűnek hangzik”. A választott név „Cary-je” egy olyan karaktertől jött, akit a színész a színházi évei során formált meg, a „Grant-nek” pedig szimplán csak amerikaias hangzása volt. Valójában Grant már rég befutott, mire a nevét 1941-ben hivatalosan is megváltoztathatta.

4  . Felajánlották neki James Bond szerepét. Mivel Grant nem csak fess volt és elképesztően népszerű, de brit születésű is, így tökéletes választás lehetett volna Ian Fleming 007-es ügynökének megformálására az 1962-es Dr. Nóban. Így gondolta ezt a James Bond-filmek producere, Albert „Cubby” Broccoli is, aki ráadásul nagyon jóban volt Granttel (a színész tanúja volt az esküvőjén). Grant két okból mondott nemet a szerepre: egyrészt nem akart elköteleződni egy több filmből álló projekthez, másrészt a bemutató idején már 58 éves volt – úgy érezte, túl öreg ehhez a szerephez.

5.   Jason Isaacs nem igazán ismerte Grant munkásságát, mielőtt elvállalta, hogy eljátssza őt. A miminsorozatban Archie főszerepét megformáló Isaacs egy interjúban elismerte, hogy nem mozgott otthonosan Grant munkásságában, és az összes filmjét meg kellett néznie, amikor elkezdtek dolgozni a sorozaton. – Rettegtem attól, hogy én játsszam el Cray Grantet – vallotta be a színész egy interjúban – Ő a szofisztikáltság és kifinomultság ikonja, egy igazi enigma. De a valódi ember a vászon mögött neurózissal küzdött, tele volt szorongással, és mindent megtett azért, hogy közelebb kerüljön ahhoz az ikonhoz, akit a vásznon megformált. Ez nagyon is emberi történetnek tűnt nekem. Arra vágyott, hogy ő legyen a világ legismertebb embere, de ez mégsem töltötte ki a benne lakozó űrt. Előzetes itt.