Különleges hajnali koncerttel veszi kezdetét a JAZZFEST BUDAPEST 2024

Jazzfest Budapest a Filozófusok kertjében április 27-én reggel 5 órakor!

Május 15-ig 20 ország több, mint 200 művészével várják az érdeklődőket közel 90 koncerten. Különleges hajnali koncerttel veszi kezdetét a Jazzfest Budapest a Filozófusok kertjében április 27-én reggel 5 órakor a fesztivál négy művész-kurátora, Borbély Mihály (fúvós hangszerek), Lukács Miklós (cimbalom), Mogyoró Kornél (ritmushangszerek), Oláh Krisztián (billentyűs hangszerek) közreműködésével. Többek között elhangzik itt egy olyan új mű is - Oláh Krisztián (lásd fotó Hartyányi Norbert) szerzeménye, - amelyet ezután minden fesztiválon továbbgondolnak majd a művészek, átadva a stafétát évről évre.

Idén 18 helyszínen szólal meg a jazz április 27. és május 15. között Budapesten számos helyszín, művész és kulturális intézet összefogásában. 20 ország több, mint 200 művésze lép fel a fesztivál közel 90 koncertjén. A harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Jazzfest Budapest nemzetközi rangú sorozatot a fővárosban évről-évre. Számos koncerten zenélnek együtt a külföldi és a hazai muzsikusok, színpadra lépnek ünnepelt világsztárok és különösen tehetséges, de még kevéssé ismert fiatalok is. Az idei fesztiválprogram az európai jazzt helyezi a középpontba részben az EU-hoz való csatlakozás 20. évfordulója alkalmából, amelyre Oláh Krisztián Junior Prima Díjas művész új művet komponált. A Ludus Europae a fesztiválon hangzik el először 27 művész közreműködésével.

A fesztivál a Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozatának része, programja a művész-kurátorok javaslatai alapján áll össze. A fesztivál kurátorai ismert hazai művészek, akik a nemzetközi jazzéletben is otthonosan mozognak: Lukács Miklós Liszt és Erkel-díjas cimbalomművész, Borbély Mihály Kossuth- és Liszt díjas fúvós művész, Oláh Krisztián Junior Prima Díjas zongoraművész-zeneszerző és Mogyoró Kornél, többszörösen az év legjobb ütőhangszeres művészének választott jazz-zenész.

Április 27-ei programok:

05:00 – Filozófusok kertje

     Sunrise Surprise – a fesztivál kurátorainak nyitó koncertje

20:00 – iF Cafe Jazz Club

     Farkas Zsolt, Szajkó Adrián, Toni Snétberger Trio

20:30 – Erkel Színház

     Mario Biondi

21:00 – Jedermann

     Jelen Trio + JAM