Emlékeső

Megnyílt a Shiota kiállítás.

Óriási érdeklődés mellett nyílt meg május 12-én este a művész jelenlétében Chiharu Shiota: Emlékeső című kiállítása Szentendrén. A kortárs képzőművészet meghatározó alakjának tárlatát a modern hálózatkutatás megalapítója, a Bostonban dolgozó (ám Csíkszeredából származó) Barabási Albert-László akadémikus nyitotta meg.

Az első nézők a kiállításra egy különleges performansz nyomán juthattak be, melyet a Kossuth-díjas Borbély Mihály szaxofonművész és Gergye Krisztián Harangozó-díjas táncművész közösen valósítottak meg, a jelenlévők között egyfajta spontán kapcsolati háló létrehozásával.

A kiállítás nem mindennapi előzmények után jött létre. A Ferenczy Múzeumi Centrum a tárlat számára felújította a Kmetty Múzeum egy részét és a Szentendrei Képtárat. Ez utóbbiba egy helyspecifikus installáció került, melyhez több mint húszezer régi kulcsot gyűjtöttek össze a projektet támogató hazai aktivisták. A nemzetközi rekord egyúttal azt is jelenti: a velencei biennálé japán sztárja első közép-európai kiállításához, a szentendrei Emlékeső-höz kizárólag itteni kulcsokat használt.

A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum márciusban indított nagyszabású akciót, hogy az installálás kezdetére összegyűljön a szükséges 15 ezer kulcs. Több mint 100 gyűjtőponton országszerte és határon túlról is, különböző szervezetek, önkéntes csoportok és társulások kampányoltak a kulcsokért Temesvártól Szegedig, Egertől Nagyváradig. Az akció során, az előzetes várakozásokat messze felülmúlva, több mint 21 ezer kulcsot borítottak ki a szervezők végül ki a főtéren és számoltak meg április 23-án önkéntesek segítségével. A nagy kulcsborítás eredménye: több mázsa, összesen 21 353 darab kulcs.

„Az, hogy több ezren megmozdultak egy művészeti cél érdekében, és ezáltal egy fontos és különleges ügyet támogattak, óriási siker a Ferenczy Múzeumi Centrum számára” – fejtette ki Gulyás Gábor, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója.
A kiállítás hétfő kivételével minden nap várja a látogatókat – egész nyáron.