Egri Road néven – mely a zenekar híres Abbey Road című albumára utal – az ország első állandó Beatles gyűjteménye nyílik Egerben május 15-én

A kiállítás Eger patinás belvárosában, a Csiky Sándor 30-32. szám alatt, a Hotel Korona Eger termeiben, illetve a pincéjében kerül kialakításra.

A szervezők a kornak megfelelő technikai színvonalon szeretnék végigvezetni a látogatót a zenekar történetén. Peterdi Gábor és Molnár Gábor évtizedek óta gyűjtik a Beatleshez kapcsolódó hangzóanyagokat és relikviákat, ezeknek ad végre méltó helyet a Hotel Korona Eger. Molnár Gábor a hatvanas évek végétől napjainkig több száz lemezhez, DVD-hez és egyéb Beatles emlékhez jutott hozzá, míg Peterdi Gábornak 1978 óta a hang- és videó anyagok mellett számos értékes tárgyi relikviát, könyvtárnyi szakirodalmat és korabeli kiadványt sikerült megszereznie.

Az „Egri Road” pincehelyiségben rövid, filmes bevezető után kronológiai sorrendben, multimédiás falak alkalmazásával mutatják be a Beatles történetét. Filmrészletek, korabeli híradók, interjúk, koncertfelvételek lesznek gombnyomásra megtekinthetőek, illetve fejhallgatón keresztül hallgathat majd bele a látogató a zenekar műveibe. A vitrinekben korabeli sajtótermékek, ruhadarabok, makettek, limitált kiadások, ritkaságok kerülnek elhelyezésre. Bábúk, poszterek, zászlók, fali grafikák, a zenekar hangszereinek pontos mása, a Sárga tengeralattjáróba való bepillantás, a Bors Őrmester lemez monumentális megjelenítése, játékok és élményfotózás varázsolja majd vissza a látogatót a legendás hatvanas évekbe.

Hasonló múzeum jelenleg Liverpoolban, Halléban, illetve Buenos Airesben található. Cél, hogy a gyűjtemény az adottságokhoz mérten versenytársa, egyben partnere is legyen ezeknek a tárlatoknak. A későbbiekben a szervezők szeretnék a fenti múzeumokkal szorosra fűzni a kapcsolatot, és időszakos kiállításokra bérbe venni egyes tárgyakat. A tervek között szerepel a hatvanas évekhez, illetve a zenekarhoz kötődő személyek vendégül látása, koncertek, Beatles kvízek, városi események szervezése is.

Nem csak a múzeumban, egész Egerben a Beatlesről fog szólni a nyitás napja: délután az Uránia moziban a zenekar legendás – digitálisan, 4K minőségben felújított – filmje, az Egy nehéz nap éjszakája vetítésére várják a publikumot, míg a napot a múzeum hivatalos zenekara, az idén már tizenegy éves The BlackBirds ingyenes szabadtéri koncertje zárja.

A múzeum hivatalos zenekara az idén tíz éves The BlackBirds lesz. Az együttes fennállása során szinte az egész Beatles életművet feldolgozta, és egyetlen magyar zenekarként a nagy múltú liverpooli Beatles Fesztiválra is meghívást kapott.