Magyar alkotások a 16. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon

A 16. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál Budapesten számos magyar alkotást is megtekinthet a közönség.

November 29-én a Ludwig Múzeumban tárlatvezetéssel és közönségtalálkozóval egybekötött Ruben Brandt, a gyűjtő vetítés lesz. A hivatalos versenyprogramban szerepel a Még egy nap élet című egészestés animáció, valamint Bucsi Réka és Hegyi Olivér rövidfilmjei. November 30-án itt tartják a fiatal magyar animációs generáció képviselői által készített, Candide című, egyedi vizualitású filmsorozat díszbemutatóját az Urániában, vasárnap pedig a Három Hollóban lesz látható egy magyar rövidfilm-válogatás.

Az Anilogue keretében november 29-én este 7-kor a Ludwig Múzeumban lesz látható a Ruben Brandt, a gyűjtő című új, magyar egészestés animáció. A vetítést megelőzően, 18 órától Fabényi Júlia, a Ludwig Múzeum igazgatója tart exkluzív, egyórás tárlatvezetést a Westkunst–Ostkunst című gyűjteményi kiállításban, majd a vetítés után Réz András beszélget az alkotókkal, valamint Fabényi Júliával, Szipőcs Krisztinával, a Ludwig Múzeum szakmai igazgatójával és Liszka Tamással az animációs filmről, a műgyűjtés szenvedélyéről és a múzeumokról. A közönségtalálkozót követően lehetőség nyílik koccintani az alkotókkal.

November 30-án 19 órakor valamint december 2-án 21 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik az egészestés verseny keretében a Még egy nap élet című alkotást, mely az 1975 és 2002 közt zajló, a becslések szerint félmillió halálos áldozatot követelt angolai polgárháború borzalmait tárja elénk. A film lengyel, spanyol, német, belga és magyar koprodukcióban jött létre, így a budapesti Puppetworks animációs filmstúdió is részt vett a film elkészítésében.
November 30-án 21 órakor az Urániában tartják a Kreif Zsuzsanna, Turai Balázs és Bera Nándor rendezésében készült, a Kovásznai avantgarde örökséget követő, modern tempójú és nyelvezetű Candide című, egyedi vizualitású alkotás díszbemutatóját. Voltaire klasszikusának szabad adaptációjában Candide megpróbálja elnyerni szeretett Kunigundája szívét - kortárs helyszíneken. Gyakran nehéz helyzetekben találja magát, és szembe kell néznie a világ kegyetlenségével. Azonban Pangloss mester utasításait követve próbál optimista maradni, miközben körbeutazza a világot egy kaliforniai start-up cégtől kezdve Észak-Optimisztánon keresztül az űrig. A 13 epizódból felépülő film épp úgy, mint az eredeti regény, az adaptáció a mai politika és vallás kortárs szatírája.

December 1-jén, szombaton 11-kor a Három Hollóban a rövidfilmes versenyprogram A csoportjában vetítik majd Bucsi Réka Solar Walk és Hegyi Olivér Take Me Please című alkotásait. December 2-án, vasárnap 13 órakor szintén a Három Hollóban a magyar animáció legújabb darabjaiból lesz egy rövidfilm válogatás, ahol látható lesz Turai Balázs Róma bukása, Molnár Eszter Csillebérc - Tündérek a budai hegyekben, Ivády Tamás Meg akarlak tartani, Szénasi Marcell Zűrös környék, Varga Tímea Laura Még nem, Láng Orsolya Szezon után és Traub Viktória számos díjat nyert Sellők és rinocéroszok című alkotása.

Idén 300 animációs rövidfilmet és 14 egész estés filmet – számos magyar alkotást is – kínál a fesztivál, melyek közül több a Három Hollóban lesz megtekinthető, a Francia Intézet, a Lengyel Intézet és a Cervantes Intézet pedig ingyenes vetítéseket is tart majd. Az Anilogue fókuszában idén – az Adriai hullám vetítéssorozat keretében – Olaszország, Horvátország és Szlovénia állnak.