5 gyönyörű tó Európában, ahol lenyűgöző látvány és tökéletes kikapcsolódás vár

Tudtad, hogy az összes földrész közül Európában található a legtöbb állóvíz?

Így aztán számtalan csodálatos tóparti úti cél közül választhatnak a tavak szerelmesei – nekik segít a Wizz Tours nyár végi válogatása. A vízparti tájak különleges hatással vannak az emberre, ám ha pihenésre vágyunk, érdemes a megszokott tengerpartokon kívül az egyedülálló tópartokat is felkeresni. A hegyek között megcsillanó tavak látványa semmi máshoz nem hasonlítható. Ráadásul Európa legszebb tavai mindössze pár óra alatt elérhetőek, és a környező festői tájakon garantált a béke és a pihenés. Egy kellemes nyár végi vagy őszi kikapcsolódáshoz a Wizz Tours ezeket a gyönyörű tavakat javasolja:

Ohridi-tó, Macedónia (Utazás repülővel: Szkopje)
Az Ohridi-tó az UNESCO világörökségi helyszíneinek egyike a Balkán-félsziget legöregebb, mintegy 5 millió évvel ezelőtt keletkezett tava. Elsősorban föld alatti források táplálják, kristálytiszta vizében egyes részeken akár 20 méter mélyre is le lehet látni. Nem csoda, ha több mint kétszáz endemikus, azaz csak itt honos faj él benne. Ellentétben a szintén tiszta svájci vagy norvég hegyi tavakkal, az Ohridi-tó tökéletesen alkalmas a strandolásra, hőmérséklete akár 24-25 fokos is lehet. A tó partján egy elképesztően szép város fekszik, maga Ohrid, amely a bizánci stílus egyik gyöngyszeme. Megfizethető áron olyan csodás vidéken pihenhetünk itt, amilyet csak a képeslapokon látni.

Shkodrai-tó, Montenegró (Utazás repülővel: Podgorica)
A Balkán-félsziget legnagyobb tava a Shkodrai-tó, amely Albánia és Montenegró határvidékén terül el. A tó montenegrói részén egy 40 ezer hektáros nemzeti park található, amelynek növény és állatvilága egyedülálló. A tó faunája rendkívül gazdag, ez Európa egyik leggazdagabb vízimadár-rezervátuma, mintegy kétszázhetven madárfaj él itt. Ha szívesen elkerülnénk a turistaáradatot és inkább a természet érdekel bennünket, a tó és környékének felfedezésére akár több napot is szánhatunk. A környező hegyek és a zöld növényzettel borított tó látványa lenyűgöző, akár szervezett hajóúttal, akár kajakkal fedezzük azt fel, maradandó élményben lesz részünk. A tó központja Virpazar települése, ahol kellemes éttermek és klassz helyi specialitások várnak ránk. Ha autóval kirándulnánk körben a tavat, az egysávos autóutakra érdemes figyelni, ám semmiképp nem érdemes kihagyni a Shkodrai-tó lenyűgöző látványát, hiszen ez Montenegró egyik legszebb csodája.

Kerid kráter-tó, Izland (Utazás repülővel: Reykjavik)
Ha Izlandon járunk, kötelező ellátogatni az egyik legérdekesebb kráter tóhoz, amely Izland déli részén található. Ha valami igen különleges látványra vágyunk, nem fogunk csalódni, ugyanis a természet alkotta pompás formájú szinte teljesen szabályos ellipszis alakú tó elképesztő látványt nyújt. Különös érdekessége, hogy a kráter szinte teljesen sértetlen, nem omlott be, a falát alkotó kőzet vörös színe erőteljes kontrasztot mutat a mélyzöld színű tóval, amelynek színe a vízben oldott réz és króm sóktól ilyen opálos. A fővárost magunk mögött hagyva egy napot mindenképp érdemes Izlandon az úgynevezett arany körútra vagy arany háromszögre szánni, ez minden izlandi utazás kihagyhatatlan programja, ez alatt könnyen eljuthatunk a Kerid-tóhoz is, amelynek látványán kívül már csak akusztikája érdekesebb, nem hiába adott itt koncertet még Björk is.

Vierwaldstätti-tó, Svájc (Utazás repülővel: Bázel)
Ez Svájc egyik legszebb tava, a hegyekkel körülvett jellegzetes alakú tó 9 medencével és számtalan nyúlvánnyal terül el Közép-Svájcban. A látvány a norvég fjordokra emlékeztet, ám sokkal enyhébb klímával. A tó partján található Luzern városa, amely tele van történelmi épületekkel, keskeny macskaköves utcákkal, hangulatos éttermekkel. A Vierwaldstätti-tavon minden évszakban nagyszerű élményt jelent a hajókázás, ha szerencsénk van, akár a híres „Unterwalden” gőzösről is megcsodálhatjuk a lenyugvó nap fényét és a tó kellős közepén, egy nagyszerű vacsora elfogyasztása közben élvezhetjük a gyönyörű tájat.

Mälaren-tó, Svédország (Utazás repülővel: Stockholm)
A Mälaren Svédország harmadik legnagyobb tava, amely nyugatról kelet fele húzódik és a Balti-tengerbe ömlik Stockholmnál. A tó legkeletibb öble benyúlik Stockholm központjáig, ezt Riddarfjärden-nek (Lovagok öble) hívják. A tó körül több mint 1200 kis szigetecske található, amely tökéletes hely azok számára, akik nyugodt pihenésre vágynak a párjukkal. A Mälaren-tó körül sok kastély is található, ezek egyike Sundbyholm, ahová szintén érdekes ellátogatni. Ha a történelem még mélyebben érdekel bennünket, vessünk egy pillantást Münso-szigetre, ahol a 9. században uralkodott Björn király síremléke áll. Svédország egyik legfontosabb látványossága, a Drottningholm palota szintén nem messze van innen, a Lövon-szigeten lévő épület a svéd királyi család lakhelye. Ha a természet és a történelem egyaránt megérint bennünket, a Mälaren-tó és vidéke kitűnő választás.

Ha kedvet kaptál az utazáshoz, a Wizz Tours oldalon kényelmesen és gyorsan foglalhatsz repülőjegyet és szállást is tartalmazó utazási csomagot, ahol több, mint 30000 hotel ajánlatból és 600 útvonalból választhatsz.